Y-sektionens studienämnd är ansvariga för att informationen på guiden är aktuell. Om du hittar någonting som inte stämmer kan du mejla SNY.

Institution

IEI

Profilansvarig

Jörgen Blomvall

Huvudområden

Matematik

Länkar

Profilhemsida

Senast uppdaterad 2024

SNY har ordet

I profilen mot finansiell matematik tillvaratas din kunskap inom matematik och förmåga att implementera matematiska beräkningar för att lösa finansiella problemfrågeställningar. Finansiell matematik handlar om att arbeta med stokastiska modeller för finansiella marknader. Modellerna kan användas för att bestämma optimala investeringar för fonder och pensionsförvaltare eller för att hantera valuta och ränterisker. Finansiella modeller är även grunden för att bestämma det korrekta priset på finansiella värdepapper. De används dessutom för att bestämma risken i investeringar och för att utvärdera förvaltning. I profilen lär du dig dels den matematik som är vanlig på finansiella marknader, och dels hur finansiella marknader fungerar.

Vad kan du jobba med när du är färdig? Först och främst finns det ett stort behov av den kombinerade kunskapen finans och matematik på företag, och de har därför redan i dagsläget många ingenjörer som arbetar med finans. När du är färdig kan du antingen arbeta på bank eller på företags huvudkontor med att hantera finansiella risker, eller så kan du arbeta på IT-företag som utvecklar systemen som används på de finansiella marknaderna.

Inför profilvalen har SNY valt att lägga upp slidesen från de AlumnY-föreläsningar som vi har tillgång till:
Profilföreläsning 2024
Profilföreläsning 2023
Profilföreläsning 2022
Profilföreläsning 2021

Beskrivning

Bakgrund

På finansiella marknader handlas risker genom olika typer av finansiella instrument. Eftersom den framtida prisutvecklingen inte är känd används metoder som traditionellt används av ingenjörer för att beskriva osäkerheten. Detta har i sin tur skapat ett stort behov av ingenjörer som kan finans. De centrala frågeställningarna som finansiell matematik hanterar är värdering av tillgångar, att beräkna risken i en tillgångsportfölj och att bestämma den optimala investeringsportföljen. Dessa frågor finns på företag, banker och bland institutionella placerare.

Mål

Profilen syftar till att ge kunskaper om de matematiska metoder som används inom finans och de finansiella teorier som används för att hantera de vanligaste problemtyperna. Viktiga delar som behandlas inom matematiken är stokastiska processer, optimering och numeriska metoder. Sedan tillkommer kurser inom finans som kan användas inom värdering, riskberäkning, optimal förvaltning samt utvärdering av förvaltning.

Särskilda profilkrav

Totalt ska 54 poäng väljas.

Profilens obligatoriska kurser framgår av programplanen och de omfattar 48 hp.

Profilens valfria kurser framgår av programplanen och av dessa skall minst 6 hp väljas.

De obligatoriska kurserna inom profilen medför att kravet på 30 hp på avancerad nivå inom huvudområdet Matematik är uppfyllt.

Kurskrav

Alla följande kurser:

Corporate Finance
TPPE17 - 6,0 HP - HT1 block 4
Finansiell optimering
TPPE61 - 6,0 HP - HT2 block 2
Finansiell värderingsmetodik
TPPE53 - 6,0 HP - HT1 block 2
Numerisk linjär algebra
TANA15 - 6,0 HP - VT1 block 1
Projektkurs i tillämpad matematik, CDIO
TATA62 - 12,0 HP - HT1 block 4, HT2 block 4
Stokastiska processer
TAMS32 - 6,0 HP - HT1 block 1
Stokastiska processer för finansmarknadsmodeller
TAMS29 - 6,0 HP - VT1 block 3

1 av följande kurser:

Databasteknik
TDDD12 - 6,0 HP - VT2 block 4
Finansiell riskhantering
TPPE32 - 6,0 HP - VT1 block 2
Finansiella marknader och instrument
TPPE29 - 6,0 HP - HT2 block 2
Funktionalanalys
TATM85 - 6,0 HP - HT1 block 2, HT2 block 2
Matematisk optimering
TAOP04 - 6,0 HP - HT2 block 4
Optimeringslära fortsättningskurs
TAOP24 - 6,0 HP - VT2 block 1
Portföljförvaltning
TPPE33 - 6,0 HP - VT2 block 2
Sannolikhetslära, fortsättningskurs
TAMS46 - 6,0 HP - HT1 block 3

Kommentarer

Logga in för att kunna läsa och skriva kommentarer.