Lunchföreläsning med Patent- och Registreringsverket


Varför patentingenjör?


Letar du efter ett framtidsyrke? Då föreslår vi framtidens teknik. Patent- och registreringsverket (PRV) är myndigheten för immaterialrätt. Här jobbar vi bland annat med teknik i framkant och innovationer för att stärka Sveriges tillväxt och konkurrenskraft.

Som patentingenjör är det du som allra först får se vad Sveriges uppfinnare, företag och forskare arbetar med. Innovationer är ofta starkt förknippade med en patentansökan. När du handlägger en ansökan är det morgondagens teknik du har framför dig. Du får dessutom en gedigen internutbildning till patentingenjör, där även juridik och språk ingår. 

Bra att känna till är att både tyska och franska är patentintensiva språk och är bra att ha med sig som patentingenjör.

I PRV:s uppdrag ingår även att höja kunskapsnivån om immaterialrätt hos allmänhet, företag och organisationer, varför det även finns möjlighet att jobba med utbildning och kunskapsspridning.

Nu erbjuder PRV också möjlighet till examensarbeten för studenter i slutfasen av sin utbildning. Exjobben är ofta relaterade till patentlandskap, d.v.s. kartläggning av patentsökta lösningar inom ett visst teknikområde för att analysera och förutspå trender och framtida teknikintensiva områden.

Om föreläsningen


Välkommen till en föreläsning om immaterialrätt med Patent- och registreringsverket (PRV).

Visste du att Sverige är ett av världens allra mest innovativa länder? WIPO Global Innovation Index 2022 rankade oss som nummer tre i världen. Svenska företag vet att kunskap om immaterialrätt krävs för att gå från en idé till innovation. Därför är Sverige ett land som gör bra ifrån sig på många immaterialrättsliga områden; från musik till patenterade uppfinningar inom 5G, AI, självkörande fordon och mycket mer.

Forskning och utveckling ligger till grund för nya innovationer. För att ha koll på teknikens framkant och veta om något redan är uppfunnet eller utvecklat behövs omvärldsbevakning i olika källor. En källa som ofta glöms bort är patentinformationen. Teknikutveckling som sker på större företag publiceras många gångar endast i patentinformationen. Det finns över 140 miljoner patentdokument som beskriver teknik inom alla områden.

Denna föreläsning kommer att ge er en överblick över immaterialrätt och vilka fördelar som finns för den som känner till, och strategiskt utnyttjar sina rättigheter. Du kommer få en inblick i vad en patentingenjör på PRV arbetar med och varför det är ett självklart karriärsalternativ för dig som är analytiskt lagd och gillar teknik som ännu inte sett dagens ljus.

De 50 första som anmäler sig blir bjudna på mat och dryck!
Anmälan sker här: https://ysektionen.se/kalender/642/

Senast ändrad: 3 maj 2023 21:55 av Ludwig.
Öppnad av 181 användare.