Tävla i International Physicists Tournament (IPT)

Lät “International Physicists Tournament" skrämmande? Alldeles för ambitiöst? Tänker du “fasen jag har ju inte klarat optiken än, inte kan jag det här!” Tänk då om! Tävlingen är inte alls så farlig som det låter. Undertecknad har själv besökt denna beryktade tävling och överlevt! 

Tävlingen fungerar så här: Ett antal problem har framtagits (se länk nedan) och respektive lag prioriterar sedan vilka de väljer att lösa. Därefter arbetar laget självständigt (med hjälp av en handledare, en lärare från IFM) med att lösa problemen. Den 15:e december åker laget upp till KTH för att tävla mot andra lag. På tävlingen sedan skickar laget fram en person får man X minuter på sig att presentera sin lösning av ett problem. Därefter får motståndarlaget skicka fram en person som har Y minuter på sig att opponera (utan tidigare förberedelse!! ). Sedan ges Z minuter till lagen att diskutera den presenterade lösningen tillsammans. Slutligen sitter en jury (ofta bestående av professorer/lektorer etc) och ger poäng till respektive lag. 
Sedan fortsätter man med nästa problem, och när dagen är slut vinner de laget med flest sammanlagda poäng.

Alla resor och merkostnader täcks såklart av universitetet! 

Låter detta kul, intressant eller givande? Ansök då genom att svara i anmälningsformuläret nedan senast den 8:e november 23:59. Tävlingen och anmälan är öppen för studenter från alla årskurser. Länk till anmälningsformuläret: https://goo.gl/forms/aNZRl5tMgkMrF3GE3

Vill du veta mer? Undertecknad kommer att hålla en informationslunch / lunchföreläsning om tävlingen den 8:e november kl 12:15 - 13:00 i U1. Ta med dig lunchen och kom dit, käka och lyssna. Kanske, eventuellt, möjligthetsfulltvis kommer det finnas fika, eller inte… Kan du inte komma men är intresserad så är du varmt välkommen att mejla mig. (Se mejladress nedan)

På första länken nedan finns mer information om IPT. På andra länken är en youtube-film av en “physics fight” som visar lite hur det går till (svenska tävlingen är dock lite annorlunda):
1. http://iptnet.info/the-principles-of-ipt/
2. https://www.youtube.com/watch?v=BW8jovG6W-E
Nedan på länk 3 kommer man till dem framtagna problemen som ska lösas samt länk 4 med regler för den svenska tävlingen (OBS: Förra årets regler, kan ha ändrats!):
3. http://2019.iptnet.info/problems/ 
4. http://sweden.iptnet.info/swedish-selection/regler/

/ Jakob Steneteg
jakst947@student.liu.se

Senast ändrad: 28 oktober 2018 22:34 av Cornelia.
Öppnad av 209 användare sedan 25 maj 2022.