Y-sektionens studienämnd är ansvariga för att informationen på guiden är aktuell. Om du hittar någonting som inte stämmer kan du mejla SNY.

Institution

ISY

Profilansvarig

Kent Palmkvist

Huvudområden

Elektroteknik

Länkar

Profilhemsida

Senast uppdaterad 2022

SNY har ordet

Modern elektronik baseras på den explosiva utvecklingen inom området integrerade kretsar ("kiselchips"), som i sin tur är grunden för IT-tekniken. Denna utveckling fortsätter kontinuerligt och innebär idag att allt större delar av elektronik-systemen byggs på ett chip, ett System-On-Chip. För att bidra till denna process behövs breda kunskaper i elektronik, systemkonstruktion, dator- och signalbehandlingsarkitekturer samt programvara. Profilen SOC avser ge denna breda kunskap. Målet är att ge teknologen sådana kunskaper och färdigheter att han/hon kan specificera, konstruera och verifiera elektroniksystem på chip, primärt för applikationer inom fälten kommunikation och media. Profilen är en del av det nationella initiativet Socware, som har som målsättning att skapa en stark utbildning och forskning inom området konstruktion av system på chips i Sverige. Vid LiTH är målet att utnyttja den breda kompetens som byggts upp vid högskolan inom området, för att erbjuda en utbildning som täcker hela konstruktionsprocessen, från systemspecifikation till kiselimplementering.

Inför profilvalen har SNY valt att lägga upp slidesen från de AlumnY-föreläsningar som vi har tillgång till: Profilföreläsning 2020
Profilföreläsning 2021
Profilföreläsning 2022

Beskrivning

System-on-chip är en utbildningsprofil vid LiTH som riktar sig till civilingenjörsprogrammen i Datateknik (D), Informationsteknologi (IT), samt Teknisk fysik och elektroteknik (Y). Ändamålet med profilen är att ge den breda kunskap som erfordras vid konstruktion av system-on-chip, dvs stora elektroniksystem på ett chip.

Bakgrund

System-on-Chip (SOC) är en del av ett nationellt program med samma namn och med målsättning att skapa stark utbildning och forskning inom området. Programmet initierades av Invest in Sweden Agency (ISA) som är en myndighet under Utrikesdepartementet. Orsaken till initiativet var att ISA konstaterade att SOC är ett nyckelområde för svensk utveckling och företagande inom IT, kommunikation och media. SOC-programmet utvecklades under år 2000 av tre svenska universitet (KTH, LiU och LU). Profilen vid LiU startade under år 2001 och gavs för de dåvarande 4,5-åriga civilingenjörsutbildningarna men har från och med 2008 förlängts för att passa de nya 5-åriga utbildningarna.

Mål

Modern elektronik karakteriseras av en mycket snabb utveckling inom området integrerade kretsar. Elektroniken ligger i sin tur till grund för motsvarande utveckling inom IT. Utvecklingen pågår kontinuerligt och innebär att allt större delar av elektroniksystemen byggs på ett chip, ett system-on-chip. För att konstruera sådana system erfordras breda kunskaper i elektronik, systemkonstruktion, dator- och signalbehandlingsarkitekturer samt programvara. SOC-profilen avser att ge denna breda kunskap. I utbildningen ska SOC-ingenjören erhålla sådana kunskaper och färdigheter att denne kan specifiera, konstruera och verifiera elektroniksystem på chip, primärt för applikationer inom området kommunikation och media.

Särskilda profilkrav

Totalt ska 48 poäng väljas.

Profilens obligatoriska kurser framgår av programplanen och de omfattar 30 hp.

Profilens valfria kurser framgår av programplanen och av dessa skall minst 18 hp väljas.

De obligatoriska kurserna inom profilen medför att kravet på 30 hp på avancerad nivå inom huvudområdet Elektroteknik är uppfyllt.

Kurskrav

1 av följande kurser:

Systemkonstruktion CDIO
TSTE17 - 12,0 HP - HT1 block 4, HT2 block 4
VLSI-konstruktion, CDIO
TSEK06 - 12,0 HP - VT1 block 4, VT2 block 4

Alla följande kurser:

Digitala integrerade kretsar
TSTE86 - 6,0 HP - HT1 block 2
Konstruktion av digitala system
TSTE12 - 6,0 HP - HT1 block 3
Konstruktion av inbyggda DSP-processorer
TSEA26 - 6,0 HP - HT2 block 2
Systemkonstruktion och metodik
TDTS07 - 6,0 HP - VT1 block 1

18 HP av följande kurser:

Analoga CMOS integrerade kretsar
TSEK37 - 6,0 HP - HT2 block 1
Applikationsspecifika integrerade kretsar
TSTE87 - 6,0 HP - VT2 block 2
Datasäkerhet
TSIT02 - 6,0 HP - HT2 block 2
Datorarkitektur
TDTS08 - 6,0 HP - HT1 block 2
Datorgrafik
TSBK07 - 6,0 HP - VT1 block 4, VT2 block 1
Datornät
TDTS06 - 6,0 HP - HT1 block 1
Datorteknik - ett datorsystem på ett chip
TSEA44 - 6,0 HP - HT2 block 1
Datorteknik och realtidssystem
TSEA81 - 6,0 HP - HT2 block 4
Digital kommunikation
TSKS01 - 6,0 HP - HT1 block 4, HT2 block 4
Digitala filter
TSTE06 - 6,0 HP - VT2 block 3
Digitalt konstruktionsprojekt
TSEA84 - 6,0 HP - HT1 block 1, HT2 block 3
Immaterialrätt
TEAE20 - 6,0 HP - VT2 block 1
Lågeffektselektronik
TSTE85 - 6,0 HP - HT2 block 2
Multicore- och GPU-Programmering
TDDD56 - 6,0 HP - HT2 block 2
Signalbehandling för kommunikation
TSKS16 - 6,0 HP - VT2 block 1
Utvärdering av IC-krets
TSEK11 - 2,0 HP - HT2 block saknas

Kommentarer

Logga in för att kunna läsa och skriva kommentarer.