Y-sektionens studienämnd är ansvariga för att informationen på guiden är aktuell. Om du hittar någonting som inte stämmer kan du mejla SNY.

Institution

ISY

Profilansvarig

Mikael Olofsson

Huvudområden

Elektroteknik

Länkar

Profilhemsida

Senast uppdaterad 2024

SNY har ordet

Teknik för kommunikation mellan människor och maskiner är ett område som sett en exponentiell utveckling senaste decennierna, och det finns ingen som tror att det kommer avta under överskådlig framtid. Kommunikation sker i allt från vanliga telefonsamtal och radio, till mediastreaming och robotik. I och med det kommande Internet of Things, där det mesta spås bli uppkopplat, beräknas antalet uppkopplade enheter komma upp i tiotals miljarder. Kommunikation finns alltså i det mesta vi gör, vilket innebär att en ingenjör inom området kommer kunna jobba med allt från 5G till självkörande fordon.

Profilen lär ut hur ett kommunikationssystem fungerar, från sändare till mottagare. Det finns flera inriktningar inom profilen som studenten kan göra, exempelvis mot hårdvara eller trådlös kommunikation. Linköpings Universitet är dessutom världsledande inom flerantennkommunikation, vilket är ett av de hetare utvecklingsfälten inom området idag. Kurserna inom profilen upplevs välgjorda, både till innehåll och organisation. Det finns även ett antal nya kurser, som skapats för att hålla profilen uppdaterad med den tekniska utvecklingen.

Inför profilvalen har SNY valt att lägga upp slidesen från de AlumnY-föreläsningar som vi har tillgång till:
Profilföreläsning 2024
Profilföreläsning 2023
Profilföreläsning 2022
Profilföreläsning 2021

Beskrivning

Kommunikation är mycket mer än att prata i mobiltelefon eller skicka epost från datorer. För varje år så blir fler apparater smarta i betydelsen att de kan kommunicera med användare och med varandra. Vi kommer snart leva i ett uppkopplat samhälle där i princip all elektronik kommer vara kopplad till Internet, trådlöst eller via kablar.

Profilen Kommunikation är skapad för att tillmötesgå kraven från industrin och forskningssamhället på en bred utbildning inom kommunikationsområdet - en utbildning som gör studenterna redo att hantera framtidens kommunikationsutmaningar och aktivt forma det uppkopplade samhället. I profilen ingår kurser i transmission och kodning av information, trådlös teknik, ljud-, bild- och signalbehandling, datornätverk och Internet, samt hårdvara för implementation av kommunikationslänkar. Det finns mängder av både vardagliga och högteknologiska tillämpningar, t.ex. mobilt bredband, fiberteknik, Internet, trådlösa datornätverk, GPS, sensornät, fordon-till-fordon kommunikation, satellitsystem samt krypterad och robust kommunikation.

Kommunikationsteknik är en naturlig del av det moderna samhället. Antalet mobiltelefonanvändare ökar med runt 50 miljoner människor varje månad (!), varav många inte tidigare haft tillgång någon form av telefoni. Internet uppvisar en minst lika imponerande utveckling, där video och sociala nätverk driver tillväxten. Nya tillämpningar inom "sakernas internet" kommer växa fram under det närmsta decenniet och kräver att alla elektronikföretag skaffar sig kommunikationsexpertis. Den exponentiella ökningen av kommunikationsanvändning kräver att tekniken ständigt utvecklas och att nya revolutionerande lösningar identifieras.

Kommunikationsprofilen ger dig den nödvändiga expertisen för att bidra till utvecklingen av framtidens informations- och kommunikationsteknik. Studenter som läser profilen är starkt eftertraktade och kan se fram mot en bred arbetsmarknad som växer både globalt, nationellt och lokalt i Östergötland. En del anställs av storföretagen i branschen, men många studenter rekryteras av mindre företag som funnit en egen nisch inom området. Några söker sig till avknoppningsföretagen runt LiTH och några blir forskarstuderande.

Informationsvideos om några av kurserna som ingår i profilen hittas här.

Särskilda profilkrav

Totalt ska 54 poäng väljas.

Profilens obligatoriska kurser framgår av programplanen och de omfattar 36 hp.

Profilens valfria kurser framgår av programplanen och av dessa skall minst 18 hp väljas.

De obligatoriska kurserna inom profilen medför att kravet på 30 hp på avancerad nivå inom huvudområdet Elektroteknik är uppfyllt.

Kurskrav

36 HP av följande kurser:

Detektion och estimering av signaler
TSKS15 - 6,0 HP - HT1 block 4
Digital kommunikation
TSKS01 - 6,0 HP - HT1 block 4, HT2 block 4
Informations- och kommunikationsteknik
TSKS35 - 6,0 HP - HT1 block 3, HT2 block 4
Informationsnät
TSIN01 - 6,0 HP - HT1 block 3
Projektkurs i signalbehandling, kommunikation och nätverk, CDIO
TSKS23 - 12,0 HP - HT1 block 4, HT2 block 4
Signalteori
TSDT14 - 6,0 HP - HT1 block 1

3 av följande kurser:

Digital signalbehandling
TSRT78 - 6,0 HP - HT2 block 2
Flerantennkommunikation
TSKS14 - 6,0 HP - VT2 block 3
Integrerade radiofrekvenskretsar
TSEK03 - 6,0 HP - HT1 block 2
Internetteknik
TSIN02 - 6,0 HP - HT2 block 1
Komplexa nätverk och stora datamängder
TSKS33 - 6,0 HP - HT2 block 2
Konstruktion av radiotransceivers
TSEK38 - 6,0 HP - VT1 block 2
Kryptoteknik
TSIT03 - 6,0 HP - HT1 block 2
Kvantdatorer
TFYA19 - 6,0 HP - VT2 block 4
Maskininlärning
TDDE01 - 6,0 HP - HT2 block 1
Modern kanalkodning, inferens och inlärning
TSKS12 - 6,0 HP - HT1 block 1
Neuronnät och lärande system
TBMI26 - 6,0 HP - VT1 block 2
Radioelektronik
TSEK02 - 6,0 HP - HT2 block 3
Signalbehandling för kommunikation
TSKS16 - 6,0 HP - VT2 block 1
Trådlös kommunikation
TSKS13 - 6,0 HP - VT1 block 4

Kommentarer

Logga in för att kunna läsa och skriva kommentarer.