Y-sektionens studienämnd är ansvariga för att informationen på guiden är aktuell. Om du hittar någonting som inte stämmer kan du mejla SNY.

Institution

ISY

Profilansvarig

Jacob Wikner

Huvudområden

Elektroteknik

Länkar

Profilhemsida

Senast uppdaterad 2023

SNY har ordet

Elektronik är en profil för dig som tycker att ingenjörskunskaperna inte slutar vid fyrkantiga lådor i ett flödesschema. Utgående från en systemspecifikation, vilken till exempel kan vara en överföringsfunktion eller en algoritm, får man lära sig att bryta ned problemet i mindre realiserbara system genom ett strukturerat systemtänkande. Konstruktion görs på chip eller med diskreta komponenter i analog, tidsdiskret och amplitudkontinuerlig eller digital teknik. Under utbildningens gång lokaliseras också de fällor en dålig konstruktör ofta faller i och man lär sig hur man själv kan undvika dessa. Det kan till exempel vara numeriska faktorer som leder till instabilitet i digitala filter, synkroniseringsproblem eller ett för lågt signal/brusförhållande. Elektroniken har stor betydelse inom IT-området, men även inom t.ex. energiteknik, medicinsk teknik och verkstadsindustrin inom områdena robotik och mätteknik. Profilen utgör en god bas för ett brett spektrum av arbetsuppgifter inom en mycket intressant sektor av arbetsmarknaden. Varje år utförs ett stort antal examensarbeten inom industrin eller vid LiTH. Flera forskarstuderande för teknisk licentiat- och doktorsexamen antas också årligen inom området.

Inför profilvalen har SNY valt att lägga upp slidesen från de AlumnY-föreläsningar som vi har tillgång till:
Profilföreläsning 2023
Profilföreläsning 2022
Profilföreläsning 2021

Beskrivning

Elektronikprofilen är inriktad mot utveckling, konstruktion och implementering av elektronik i huvudsak signal- och informationsbehandlade system, t ex datakommunikation, radio- och datorbaserade system. Utvecklingen av VLSI-tekniken har möjliggjort konstruktion av mycket komplicerade kretsar, till och med hela system, på små kiselbaserade integrerade kretsar. Detta har förvisso medfört att konstruktionsprocessen blir komplicerad och den liknar i flera avseenden utvecklingen av stora programpaket. Huvudproblemet är att hantera den stora komplexiteten och riskerna vilket medför att mycket strukturerade konstruktionsmetoder måste användas. Datorstödda konstruktionsmetoder, samt övergripande strukturell programmering, verifiering och prototyping har fått dominerande betydelse inom området. Elektronikprofilen är således en lämplig inriktning också för programmerare som önskar kombinera mjukvarukonstruktion med hårdvara. Hårdvarunära programmering är mycket önskvärt inom industrin och lödkolven är inte det enda hjälpmedlet.

Teknologiutvecklingen inom området är som vi alla vet mycket snabb och tiden från att nya forskningsresultat publiceras till att de kommer till användning i praktiska tillämpningar är kort. Detta gör att elektronikkonstruktören dessutom måste ha goda teoretiska kunskaper för att kunna följa och tillgodogöra sig nya forskningsresultat inom sitt tillämpningsområde. Man bör även vara öppen för att kunna föreslå nya "vilda" idéer, inte bara på lösningar på problem utan att formulera nya spännande användningsområden för sin elektronik. På ett fåtal år har revolutionen med smarta telefoner och smarta hem och sakernas internet skapat massor, massor med nya tillämpningsområden.

Elektronikkonstruktören behöver vara både generalist och specialist. Med andra ord en "elektronikkonstruktör" bör stå på åtminstone två ben, det ena i "elektroniken" och det andra i tillämpningsområdet. Det är en smaksak vilket ben som är viktigast!

Välj elektronikprofilen i första hand, skapa dig en handfast utbildning som garanterar jobb direkt, var som helst i världen, och komplettera sedan med de kurser som behövs för att inrikta dig mot det tillämpningsområde som du tycker verkar spännande

Vi kan med mycket gott samvete hävda att elektroniken har stor betydelse inom en absolut majoritet inom alla industribranscher: IT-området, energiteknik, medicinsk teknik, verkstadsindustrin, robotik, ... Det finns nästan inga gränser på vad som går att göra!

Profilen utgör alltså en god bas för ett brett spektrum av arbetsuppgifter inom en mycket intressant - och betydande - sektor av arbetsmarknaden. Ett stort antal examensarbeten utförs varje år inom industrin och flera forskarstuderande antas årligen för den som vill välja den akademiska karriären. Här finns fortfarande massor att göra då antalet tillämpningsområden bara ökar och ökar!

Särskilda profilkrav

Totalt ska 54 poäng väljas.

Profilens obligatoriska kurser framgår av programplanen och de omfattar 42 hp.

Profilens valfria kurser framgår av programplanen och av dessa skall minst 12 hp väljas.

De obligatoriska kurserna inom profilen medför att kravet på 30 hp på avancerad nivå inom huvudområdet Elektroteknik är uppfyllt.

Kurskrav

1 av följande kurser:

Systemkonstruktion CDIO
TSTE17 - 12,0 HP - HT1 block 4, HT2 block 4
VLSI-konstruktion, CDIO
TSEK06 - 12,0 HP - VT1 block 4, VT2 block 4

12 HP av följande kurser:

Analog konstruktion
TSTE93 - 6,0 HP - VT1 block 1, VT2 block 1
Antennteori
TNE083 - 6,0 HP - HT2 block 2
Datorteknik - ett datorsystem på ett chip
TSEA44 - 6,0 HP - HT2 block 1
Digitala filter
TSTE06 - 6,0 HP - VT2 block 3
Digitalt konstruktionsprojekt
TSEA84 - 6,0 HP - HT1 block 1, HT2 block 3
Effektelektronik
TSTE25 - 6,0 HP - HT1 block 3
Effektelektronik
TSTE28 - 6,0 HP - HT1 block 3
Elektromagnetisk kompatibilitet och mönsterkortdesign
TNE089 - 6,0 HP - HT1 block 2, HT2 block 1
Elkraftnät och teknik för förnyelsebar elproduktion
TSTE26 - 6,0 HP - HT2 block 3
Integrerade radiofrekvenskretsar
TSEK03 - 6,0 HP - HT1 block 2
Konstruktion av digitala system
TSTE12 - 6,0 HP - HT1 block 3
Konstruktion av inbyggda DSP-processorer
TSEA26 - 6,0 HP - HT2 block 2
Konstruktion av radiotransceivers
TSEK38 - 6,0 HP - VT1 block 2
Lågeffektselektronik
TSTE85 - 6,0 HP - HT2 block 2
Mikrovågsteknik
TNE071 - 6,0 HP - HT1 block 1
Radioelektronik
TSEK02 - 6,0 HP - HT2 block 3
Signalbehandling för kommunikation
TSKS16 - 6,0 HP - VT2 block 1
Test av kretsar för analoga och blandade analoga/digitala signaler
TSEK12 - 6,0 HP - VT2 block 1
Test och mätning av integrerade kretsar
TSEK07 - 6,0 HP - HT2 block 1
Utvärdering av IC-krets
TSEK11 - 2,0 HP - HT2 block saknas

Alla följande kurser:

Analoga CMOS integrerade kretsar
TSEK37 - 6,0 HP - HT2 block 1
Applikationsspecifika integrerade kretsar
TSTE87 - 6,0 HP - VT2 block 2
Digitala integrerade kretsar
TSTE86 - 6,0 HP - HT1 block 2
Informations- och kommunikationsteknik
TSKS35 - 6,0 HP - HT1 block 3, HT2 block 4

Kommentarer

Logga in för att kunna läsa och skriva kommentarer.