LinTek

Linköpings teknologers studentkår (LinTek) tar tillvara på Linköpings teknologers intressen. LinTek är dess medlemmars och teknologernas gemensamma röst mot högskolan, kommunen och andra organisationer som påverkar och vill komma i kontakt med studenter. LinTek samlar även en rad förmåner och aktiviteter för studenterna på LiTH. LinTek har tre tydliga fokusområden som konkretiserats till tre värdeord – Utbildning, Gemenskap och Framtid. Läs mer om dessa nedan.


Värdeorden

Utbildning - Kvalitet i studierna

Utbildningsbevakning är LinTeks kärnverksamhet och är det huvudsakliga uppdrag universitetet givit kåren. Universitetet bedriver verksamhet i form av utbildning och LinTeks uppdrag är att ge feedback på denna verksamhet för att säkra kvaliteten i utbildningen. Det gör LinTek genom att representera studenternas åsikter i en mängd olika forum vid både LiU centralt och LiTH. I många av dessa grupper är det LinTeks kårordförande eller utbildningsansvariga som sitter med. Exempel på några av dessa grupper är: universitetsstyrelsen, LiTH-styrelsen, LiTHs anställningsnämnd och Didacticums styrelse.


Gemenskap – Upplevelser under din studietid

Detta område handlar om att studentens liv i och utanför studierna ska vara så bra som möjligt. LinTek jobbar med studenters lika villkor och behandling samt den studiemiljö vi befinner oss i. Till exempel ska det finnas tillräckligt många mikrovågsugnar för att värma lunchmaten, bra studieplatser och du ska slippa bli trakasserad eller illa bemött. Det handlar om att din studietid ska vara fylld med upplevelser och goda minnen. Studenttiden är full av möjligheter och kan bli en mycket social tid. Under året arrangerar LinTek flertalet arrangemang med fokus på studentgemenskap: Mottagningen, München Hoben, Utediscot, SOF m.m.

Framtid – Ett steg närmare karriären

En del i LinTeks arbete är att marknadsföra teknologerna gentemot näringslivet, och att visa teknologerna en bredd av olika karriärmöjligheter. LinTek Näringsliv skapar plattformar för nätverksbyggande där studenter och företag kan komma närmare varandra. Allt detta genom föreläsningar, besök, casetävlingar, jobbannonser och informella möten. Kronan på verket i detta arbete är LARM - LinTeks arbetsmarknadsdagar där du kan få kontakt med ca 150 företag.


Organisation

Fullmäktige

Fullmäktige, förkortat FuM, är LinTeks högst beslutande organ som består av 27 st ledamöter som är invalda av LinTeks medlemmar. En ledamot sitter på ett års mandat, därefter är det nyval. FuM består av 27 studentledamöter. FuM arbetar med LinTeks långsiktiga mål och vision samt är ansvarig för fatta beslut om övergripande frågor som exempelvis den verksamhet LinTek ska bedriva under kommande år. Fullmäktige tillsätter LinTeks styrelse. Andra uppgifter som fullmäktige har är att klubba igenom LinTeks budget varje år. FuM granskar styrelsens verksamhet men framför allt så är det FuMs uppgift att utforma LinTeks ställningstagande i stora och avgörande frågor. Alla LinTek-medlemmar har närvaranderätt på FuM-möten. Väljs du även in som ledamot i fullmäktige har du dessutom yttrande-, röst- och yrkanderätt i de frågor som tas upp. Om du vill tycka till eller delta på ett av LinTeks fullmäktigemöten är du därför varmt välkommen. Handlingarna för tidigare och kommande möten hittar du på LinTeks hemsida, www.lintek.liu.se.


Kårstyrelsen

LinTeks verkställande organ är kårstyrelsen. Kårstyrelsen ansvarar för den omedelbara ledningen av LinTeks verksamhet samt äger mellan kårfullmäktiges sammanträde rätt att företräda LinTek. Kårstyrelsen består av kårordförande och vice kårordförande samt 3-5 ledarmöter som är helt vanliga studenter. Kårstyrelsen väljs på ett års mandat av kårfullmäktige och kårledningen väljs i sin tur av kårstyrelsen. Kårstyrelsen har varje år ett antal verksamhetspunkter där man undersöker ett visst område för att se hur man kan utveckla det. Exempel på verksamhetspunkt är hållbart engagemang. Där kårstyrelsen undersökt hur man ska arbeta för att studenters engagemang ska vara hållbara och inte gå ut över studierna eller studentens välmående.


Kårledningen

Kårledningen består av 15 personer varav 9 är heltidsarvoderade (10 varannat år när det är StudentOrkesterFestivalen SOF, totalt blir kårledningen då 16 personer). Kårordförande och vice kårordförande är även med i kårledningen och sitter alltså i två av LinTeks organ. Kårledningen är den operativa delen av LinTeks verksamhet. Kårstyrelsen och kårledningen jobbar varje dag med att göra det bättre för LiTH-studenterna. Detta t.ex. genom att verka som intresseorganisation mot universitetet, kommunerna och andra som kan påverka LinTek-medlemmarnas vardag. De som sitter i kårledningen är vanliga teknologstudenter som blivit valda till uppdraget av kårstyrelsen. Vissa tar ett uppehållsår för att kunna engagera sig på heltid medan andra har kåren som ett ideellt engagemang vid sidan av skolan. Att ha studenter som kärna gör att LinTek verkligen kan driva studenters frågor mot universitetet!


Utbildningsbevakning och studiebevakning

Utbildning är LinTeks kärnverksamhet och kan sammanfattas i två delar: Utbildningsbevakning och studiebevakning. Utbildningsbevakning innebär att representanter från LinTek sitter med i alla viktiga beslutsfattande organ för att framföra studenternas åsikter och för att hålla koll på utbildningarnas utveckling. Även sektionerna utför utbildningsbevakning i mindre skala då studienämndsordförande representerar studenterna på respektive program i programnämnderna. Studiebevakning syftar på utvärdering av kurser. LinTek ansvarar för och utvecklar de kursutvärderingsystem som idag finns vid LiTH. Operativt bedrivs studiebevakningen av sektionerna där LinTek samordnar studiebevakningen genom LinTeks utbildningsråd där alla studienämndsordföranden från de olika sektionerna medverkar. Du kan alltid fråga LinTek om du har några funderingar kring din utbildning eller studiesituation genom att mejla eller besöka dem på tredje plan i Kårallen.


Studeranderepresentant – För studenternas talan på universitetet

På universitetet finns det många intressenter: lärare, administratörer, forskare, ledare och så finns vi studenter. För att vi ska vara säkra på att universitetet gör det bästa för oss behöver vi vara med i så många forum som möjligt för att övervaka och ha möjlighet att påverka. Här är exempel på några instanser där studenter sitter med:

  • Programnämnder (EF-nämnden, DM-nämnden, IL-nämnden, MD-nämnden, KB-nämnden)
  • Institutionsstyrelser (MAI, IDA, ISY, IEI, IFM, ITN och IMT): Här behandlas frågor som rör institutionens verksamhet.
  • Lokal samverkansgrupp (MAI, IDA, ISY, IEI, IFM, ITN och IMT): Behandlar frågor som rör arbetsmiljön på institutionerna.
  • Lika villkorsgrupper: Arbetar för allas lika behandling vid universitetet.
  • IT-råd: Systemägarstyrelsen är ett exempel som äger och förvaltar system på universitetet

Om du är intresserad av att föra fram studenternas åsikter i olika forum eller om du vill veta mer om vilka platser som finns, kolla på www.lintek.liu.se eller kontakta uas@lintek.liu.se.

Senast ändrad: 24 augusti 2020 23:46 av Hugo.
Öppnad av 725 användare sedan 25 maj 2022.