Y-sektionens studienämnd är ansvariga för att informationen på guiden är aktuell. Om du hittar någonting som inte stämmer kan du mejla SNY.

Budgetår


Institution

IFM

Examinator

Ferenc Tasnadi

Schemablock

Halvtermin

HT2: block 2

Huvudområden

Teknisk fysik
Fysik

Nivå

A

Tidsfördelning

6,0HP
Schemalagd tid: 44 timmar
Självstudietid: 116 timmar

Språk

Engelska

Länkar

Kurshemsida

SNY har ordet

Kursen är avsedd att ge en introduktion till modern partikelfysik, inklusive grundläggande kärnfysik, med tonvikt på teoribildning. Kärnfysikdelen är i huvudsak fenomenologisk, och visar bl.a. hur olika modeller som skalmodellen och Nilsson-modellen använts för att förklara s.k. magiska tal. I partikelfysikdelen betonas, efter en inledande översikt, framför allt betydelsen av olika typer av symmetrier. Metoder från gruppteori introduceras, och begrepp som t.ex. isospinn och SU(3) används bl.a. i samband med kvarkmodellen. Den s.k. standardmodellen beskrivs översiktligt, och här introduceras en relativistisk fyrvektorformalism och begreppet gaugeinvarians för att beskriva den förenade elektrosvaga växelverkan. Kursen ges endast jämna år och förutsatt att tillräckligt många anmäler sig. En gästföreläsare brukar bjudas in för att prata om aktuell forskning, något som brukar vara uppskattat. Här får man lära sig det mesta om det minsta. Först atomnivå och sedan ner på djupet. Standardmodellen gås igenom grundligt. Kursboken är väldigt omfattande och rekommenderas. Kursen examineras med inlämningsuppgifter och en valfri muntlig ''tentamen'' där man kan få extrapoäng till sina inlämningsuppgifter, rekommenderas starkt. Det underlättar för kursens avslutande del om man har läst något om Dirac-ekvationen tidigare (dock ej nödvändigt).

Kursutvärderingar

Logga in för att läsa kursutväderingar

Innehåll

Introduktion till subatomär fysik. Allmänna egenskaper hos kärnor. Skalmodellen. Översikt av subnukleär fysik. Symmetritransformationer och konserveringslagar. Kvarkmodellen. Svag och stark växelverkan. Standardmodellen och experimentella test av denna. Bortom standardmodellen.

Mål

Kursens syfte är att studenten skall tillägna sig en god introduktion till modern elementarpartikelfysik med tonvikt på teoribildning. Efter avklarad kurs kan studenten:
  • lösa problem inom grundläggande kärnfysik med olika formalismer, till exempel vad gäller olika kärnmodeller.
  • använda relativistisk fyrvektorformalism för att lösa problem inom partikelfysiken
  • använda en matematisk behandling av en del fundamentala begrepp inom partikelfysiken som isospin, SU(3), SU(4) och SU(5) och så kallad gaugeinvarians för att lösa en del längre teoretiska frågeställningar.

Examinationsmoment

UPG1 - 6,0 HP
Inlämningsuppgifter och muntlig redovisning (U,3,4)
MUN1 - 0,0 HP
Frivillig muntlig tentamen för högre betyg (U,3,4,5)

Examination

Inlämningsuppgifter kan ge betygen U, 3, 4. En muntlig tentamen kan höja betyget med max ett steg.

Organisation

Kursen ges i form av föreläsningar (och eventuellt någon gästföreläsning gällande aktuell forskning).

Litteratur

David Griffiths, Introduction to Elementary Particles, Wiley.

Relaterade profiler

Teori, modellering och visualisering
TMV - IFM

Rekommenderade förkunskaper

Kvantmekanik. Analytisk mekanik, Kvantdynamik och Relativistisk kvantmekanik eller Relativitetsteori rekommenderas (kan läsas parallellt).

Analytisk mekanik
TFYA40 - 6,0 HP - HT1 block 1, HT2 block 3
Kvantdynamik
TFYA28 - 6,0 HP - HT2 block 1
Kvantmekanik
TFFY54 - 6,0 HP - HT1 block 2
Relativistisk kvantmekanik
TFYA57 - 6,0 HP - HT2 block 2
Relativitetsteori
TATA75 - 6,0 HP - HT1 block saknas, HT2 block 3

Kommentarer

Logga in för att kunna läsa och skriva kommentarer.