Utlandsstudier

Passa på att läsa ett år utomlands av dina studier! Förutom att det är roligt och otroligt lärorikt, så anses utbytesstudier mycket meriterande av många arbetsgivare i näringslivet. Yi-programmet har ett i princip obligatoriskt utbytesår, som vanligen genomförs i årskurs tre. För de flesta program är annars årskurs fyra det vanligaste året för utbytesstudier; dels för att kraven på vilka kurser man behöver ta på så sätt bli mindre stränga (eftersom det i princip inte finns några obligatoriska kurser i årskurs fyra, det räcker att du tar kurser som skulle kunna passa i din examen, och till viss del även i din profil), och dels för att undervisningen oftast bedrivs på engelska på masternivå (årkurs 4-5) på många univeristet. Medan kandidatkurser oftare använder landets hemspråk i utbildningen


För dig som funderar på att läsa utomlands finns all information på Liunet sidan Internationella möjligheter, inklusive den blankett du ska fylla i och ladda upp via respektive fakultets ansökningsportal. Det finns även listor på de utbytesplatser som finns tillgängliga kom ihåg att kontrollera vilka just du ska bifoga). LiU har många avtal om utbytesplatser, så sannolikheten att du ska hitta något som passar dig är stor. Om du, mot all förmodan, inte hittar någon plats du tycker passar så kan man ordna en egen plats, som en s.k ”freemover”, genom att kontakta det universitet du är intresserad av. Mer information finns på också Liunet sidan Internationella möjligheter.

Till din ansökan måste du bifoga ett Learning Agreement (en lista på vilka kurser du tänker läsa vid det utländska universitetet). Var medveten om att du troligtvis kommer att behöva ändra dina kursval vid ankomst, till exempel på grund av schemakrockar eller andra administrativa ändringar. Vid ändringar av ditt Learning Agreement, kontakta din utbildningsledare.

För att ha behörighet att läsa ett år utomlands måste du som Y, μ och x:are dessutom ha ett medelbetyg som är minst 3,5.

Vid utdelandet av platser är det, givet att du över huvud taget är behörig, i första hand medelbetyg, andra hand poäng och i tredje hand genom aktiviteter som innebär att verksamheten vid LiU gagnas. Om du är behörig kan du hamna i en av 4 urvalsgrupper där studenter i grupp 1 tilldelas plats före dem i grupp 2 osv. 

För urvalsgrupp 1 behöver du ha klarat alla obligatoriska kurser från årskurs ett vid söktillfället om du vill åka i årskurs 3 alternativt alla obligatoriska kurser från årskurs ett och två om du vill åka i årskurs 4. Dessutom behöver du ett medelbetyg som är minst 3,5. Medelbetyget beräknas på betygen på de kurser som gör att du är behörig för att ansöka om utbytesstudier, kurser som endast kan ge ett godkänt betyg räknas inte in i medelbetyget.

Om du saknar godkänt i en behörighetsgivande kurs ELLER måste stryka en kurs för att uppnå ett medelbetyg på 3,5 hamnar du i urvalsgrupp 2.

Om du uppfyller alla krav för urvalsgrupp 1 men redan har varit på utlandsstudier, tackat nej sent till en plats alternativt redan blivit tilldelad en plats via LITH samma läsår hamnar du i urvalsgrupp 3.

För urvalsgrupp 4 gäller samma sak som för urvalsgrupp 3 men du saknar godkänt i en behörighetsgivande kurs ELLER måste stryka en kurs för att uppnå ett medelbetyg på 3,5.

Medelbetyget är oviktat, det vill säga en femma i en kurs på 4 hp är lika mycket värd som en femma i en kurs på 8 hp. För Yi gäller särskilt regelverk. Någon intervju sker normalt inte, men för utbytesplatser på vissa prestigefyllda universitet finns krav på extra höga medelbetyg, och där kan även intervju förekomma i urvalsprocessen. 

Om du åker inom ett utbytesprogram (dvs inte som ”freemover”) behöver du inte betala några terminsavgifter vid det mottagande universitetet, men eventuellt en kåravgift vid det utländska universitetet.

Studiemedel för studier utomlands kan sökas från CSN. Bidraget från CSN är i lika stort för studier utomlands, men du kan även få ett merkostnadslån för utlandsstudier (runt 3000 kr/mån 2024). Utförlig information finns på CSN Utlandsstudier med studiemedel. Det finns många stipendier för utlandsstudier att söka, som kan vara värt att kolla upp. Alla som åker inom EU (och Schweiz) får ta del av Erasmusstipendiet, som ofta är drygt 510-560 euro per månad (bestäms från år till år).

Prata med de studenter som varit utomlands tidigare, de vet hur det är att ha en massa frågor och funderingar.

Reglerna och rutinerna för hur fördelning av utbytesplatser sker kan ändras ibland av universitetet, så håll utkik och passa på att gå på informationstillfällen så att du alltid har den senaste informationen!

Nedan är några användbara länkar samt information om vem du vänder dig till om du har några frågor:


Senast ändrad: 1 september 2024 15:30 av Louise.
Öppnad av 3804 användare sedan 25 maj 2022.