Studieteknik

Hur man lär sig bäst är en individuell fråga, och det är därför viktigt att du gör dig själv medveten om vad som fungerar bäst för just dig. Med det sagt, så följer här några goda råd som förhoppningsvis kan hjälpa dig i dina studier.

Ha överblick! Det blir lätt mycket detaljer att hålla ordning på, och det är lätt att missa skogen för alla träden. Försök att skaffa dig en överblick över vad det är du faktiskt håller på med: Vad handlar de olika delarna i kursen om? Hur hänger de ihop? Hur kan du sammanfatta kursens innehåll på en Post-it-lapp? I vilka situationer är vilka lösningsmetoder applicerbara, och varför? Vad har vi gjort för begränsningar i de problem vi studerar? osv. I många av frågorna på tentor, särskilt de som svarar mot högre betyg, är det här viktigt att ha koll på, även om det kanske inte frågas om det uttryckligen.

Repetera! Läs igenom aktuella sidor i kurslitteraturen före en föreläsning, gå igenom anteckningarna efteråt. Diskutera med kurskamrater. Även om föreläsningarna ofta innehåller “allt som behövs”, så är det en kompakt presentation av ett ofta mycket omfattande material, och sannolikheten att du ska hinna ta till dig allt bara under de två timmarna är liten. En föreläsning kräver ofta mer tid och ansträngning från din sida än bara närvaro i föreläsningssalen. 

Ta vara på de möjligheter som erbjuds! För att få ut så mycket som möjligt av en lektion så kan det vara bra att titta på den redan i förväg, och förbereda frågor till lektionsledaren. Lektionsledaren får betalt för att hjälpa just dig under lektionerna, och föreläsaren har förberett föreläsningen för just din skull. Laborationerna är utformade för att du ska lära dig, och ju mer du själv lägger ner på att förbereda dig, desto mer kommer du troligen att lära dig.

Jobba intensivt - och ta ledigt! Det är ofta en bra idé att ta en fika, lägga ner böckerna för kvällen, eller att ha en helt pluggfri dag per vecka. Men se till att hålla skillnad på när du pluggar och när du har paus. Trekvarts intensiva studier kan många gånger ge dig mer än två timmars ofokuserat läsande. Se till att hänga med på föreläsningarna, och att vara fokuserad när lektionsledaren går igenom något. Så kan du ta slappna av med gott samvete senare istället.

Det finns flera bra böcker på ämnet studieteknik, bland annat Björn Liljeqvists “Plugga smart och lär dig mer”.
En hemsida med en del tips är www.pulsro.se.

Senast ändrad: 24 augusti 2020 23:47 av Hugo.
Öppnad av 758 användare sedan 25 maj 2022.