Budgetår
Institution
HMVExaminator
Alexandr MalusekSchemablock
HalvterminVT1: block 2
VT2: block 2
Huvudområden
Medicinsk teknikNivå
G2XTidsfördelning
8,0HPSchemalagd tid: 64 timmar
Självstudietid: 149 timmar
SNY har ordet
Den moderna fysiken har sin grund i de teorier som togs fram av Einstein, Schrödinger, Bohr och många andra kända fysiker i början av 1900-talet. Kursen ger baskunskaper i kvantfysik och relativitetsteori samt presenterar atomens och molekylens inre struktur på ett överskådligt sätt. På kursbokens hemsida finns ett litet kompendium med delar ur den klassiska fysiken som kan vara bra repetition inför kursen.Kursutvärderingar
Logga in för att läsa kursutväderingar |
Innehåll
Kursen fokuserar på de fysikaliska grunderna bakom de många strålningsdiagnostiska och strålningsterapeutiska tillämpningarna inom sjukvården och inkluderar, som en centrat del, joniserande strålnings växelverkan med materia (t.ex. människan).
Området strålningsdosimetri studerar hur strålningen deponerar sin energi i t.ex. vävnad och hur energideponeringen per massenhet (stråldosen) kan kvantifieras genom mätning eller beräkning.
Strålningsdetektor används för patient- och personaldosimetri, för bildframställning och för övervakning och kvalitetssäkring av strålningsmiljön inom sjukvården och industrin.
Strålningsbiologi beskriver hur strålningen påverkar levande organismer och vilka risker, på kort och lång sikt, som är förknippade med joniserande och ickejoniserande strålning.
Strålskydd är ett område som beskriver hur man t.ex. inom sjukvården skyddar personal och patienter från onödiga eller skadliga strålningseffekter.
I kursen studeras fysiken vid kärnmagnetisk resonans och ultraljud som används inom sjukvården för bildframställning och kvantitativ analys.
Mål
Kursen ska ge studenten kunskaperna om joniserande och ickejoniserande strålnings växelverkan med materia och grundläggande kunskaper om strålningsdosimetri med fokus på strålningstillämpningar inom sjukvården.
Kursen ska även introducera strålningsbiologi, patient- och personalstrålskydd så att studenten vet vilka skadeverkningar strålningen har på människan och hur man skyddar sig och patienterna mot onödig bestrålning.
Under kursen ges en orientering om det lagrum som reglerar strålningens användning inom sjukvården och hur olika yrkesgrupper samarbetar kring kvalitetssäkring av ’strålningsutrustningar’.
Efter kursen ska studenten kunna:
- Förklara hur joniserande strålning växelverkar med materia och använda denna kunskap för att välja metod att mäta strålning (Solo3)
- Förklara radioaktivt sönderfall, exemplifiera hur detta används inom sjukvården och reflektera över avfallshantering i ett miljöperspektiv (Solo3)
- Förklara hur olika strålningsdetektorer fungerar och argumentera för varför vissa detektorer passar för att mäta vissa typer av joniserande strålning (Solo3)
- Tillämpa strålskyddsinstruments funktionsprinciper och använda denna kunskap i olika strålningsmiljöer och bedöma rimligheten i mätvärden (Solo4)
- Översiktligt beskriva den lagstiftning och de myndighetskrav (från Strålsäkerhetsmyndigheten) som omgärdar användningen av strålningen i samhället och speciellt inom sjukvården med fokus på medicinteknikerns ansvar (Solo2)
- Beskriva och ge exempel på systematiskt kvalitetssäkringsarbete inom sjukvården (Solo2)
- Beskriva magnetresonansfysik som en grund för kursen TBMT02 (Solo2)
- Redogöra och uppskatta osäkerheter i mätningar (Solo3)
- Beskriva joniserande strålnings inverkan på människan ur ett strålningsbiologiskt perspektiv (Solo2)
- Beskriva strålningsdosimetriska storheter, redovisa hur de mäts eller beräknas och utföra enklare dosuppskattningar (Solo2)
- Beskriva grundläggande kunskaper om strålskydd så att han/hon kan skydda sig själv och bistå andra att hantera sitt personliga strålskydd (Solo2)
Examinationsmoment
LAB1 - 3,0 HPLaborationer och fältstudieuppgift (U, G)
HEM1 - 4,0 HP
Hemtentamen (U, 3, 4, 5)
BAS1 - 1,0 HP
Basgruppsarbete (U, G)
Organisation
Kursen genomförs med ett studentcentrerat lärande med inslag av problembaserad undervisning där det ingår obligatoriska basgruppsmöten. Kursen är till stor del laborativ vilket betyder att alla laborativa delar är obligatoriska.
Kursen är uppdelad på föreläsningar, seminarier, basgruppsmöten, lektioner, laborationer och en fältstudieuppgift.
Labblokaler finns vid Radiofysikavdelningen LiÖ och Avdelningen för Medicinsk Radiofysik, LiU
Litteratur
Grundläggande strålningsfysik av Mats Isaksson (Studentlitteratur) Ytterligare kursmaterial finns på kursens webbsida, se nedan.Rekommenderade förkunskaper
Elektromagnetism
TFYA13 - 8,0 HP - VT2 block 2 |
Modern fysik
TFYA67 - 6,0 HP - HT2 block 1 |
Vågfysik
TFYB08 - 6,0 HP - VT1 block 4 |
Påbyggnadskurser
Bildgenererande teknik inom medicinen
TBMT02 - 6,0 HP - VT1 block 3 |
Kommentarer
Logga in för att kunna läsa och skriva kommentarer. |