Budgetår
Institution
IDAExaminator
Fredrik HeintzSchemablock
HalvterminHT1: block 3
Huvudområden
DatateknikDatavetenskap
Nivå
G2FTidsfördelning
6,0HPSchemalagd tid: 52 timmar
Självstudietid: 108 timmar
SNY har ordet
Kursen ger en bred översikt över området artificiell intelligens och presenterar grundläggande metoder för konstruktion av system som kan lösa problem, föra förnuftiga och rationella resonemang och kommunicera i naturligt språk. Kursens mål är att introducera begrepp och tillämpningar inom artificiell intelligens (AI). Kursen fokuserar på att utveckla intelligenta agenter som själva kan fatta beslut och agera därefter. Detta kräver tekniker för problemlösning, kunskapsrepresentation, slutsatsdragning, lärande, kommunikation, perception och agerande. Efter kursen kommer studenten att kunna dels förklara och diskutera begrepp inom artificiell intelligens och dessutom kunna tillämpa välkända tekniker inom området. Facebook, Google, Microsoft och Apple är exempel på globala företag som nyttjar AI-teknologi i sina produkter. Även i Sverige är utvecklingen av autonoma system stark, särskilt inom fordonsindustrin. Den teoretiska och praktiska grunden för denna utveckling gås igenom i denna kurs. Överlag så håller AI på att implementeras på olika sätt i samhället. I kursen visas olika robotsystem och även obemannade flygfarkoster. Får ej ingå i examen samtidigt som TDDC65Kursutvärderingar
Logga in för att läsa kursutväderingar |
Innehåll
Översikt över artificiell intelligens (AI) och dess tillämpningar. Logik som medel för representation av kunskap. Resonemang med ofullständig kunskap: ickemonotont och probabilistiskt resonemang. Strukturerade representationer. Sökning som problem-lösningsmetod. Handlingsplanering och robotik. Induktion och inlärning. Orientering om alternativa arkitekturer för AI-system.
Mål
Kursen ger en bred översikt över området artificiell intelligens och presenterar grundläggande metoder för konstruktion av system som kan lösa problem, föra förnuftiga och rationella resonemang och kommunicera i naturligt språk.
Kursens mål är att introducera begrepp och tillämpningar inom artificiell intelligens (AI). Kursen fokuserar på att utveckla intelligenta agenter som själva kan fatta beslut och agera. Detta kräver tekniker för problemlösning, kunskapsrepresentation och slutsatsdragning, lärande, kommunikation, perception och agerande. Efter kursen kommer studenten att kunna:
- förklara och diskutera begrepp inom artificiell intelligens
- tillämpa välkända tekniker inom artificiell intelligens
Examinationsmoment
LAB2 - 3,0 HPEn laborationskurs (U, G)
DIT1 - 3,0 HP
Digital salstentamen (U, 3, 4, 5)
Organisation
Föreläsningarna ägnas åt teorigenomgång. Implementation av några av de presenterade teorierna utförs under laborationerna.
Litteratur
Russell, S. & Norvig, P. (2002) Artificial Intelligence: A Modern Approach, Prentice Hall. ISBN 0137903952 (inb) 0130803022 (hft).Laborationskompendium från Institutionen för datavetenskap.
Referenslitteratur: Shapiro, C. (1992) Encyclopedia of Artificial Intelligence, Vol. 1-2, Wiley Interscience.
Relaterade profiler
Datadriven analys och maskinintelligens
DAMI - ISY |
E-hälsa
EH - IMT |
Medicinsk bildanalys och visualisering
BV - IMT |
Medicinsktekniska modeller
MOD - IMT |
Medicintekniska material
MAT - IFM |
Rekommenderade förkunskaper
Programmering i ett funktionellt, imperativ eller objektorienterat programspråk. Kunskaper om datastrukturer och algoritmer. Kännedom om logik och diskret matematik är användbart.
Kommentarer
Logga in för att kunna läsa och skriva kommentarer. |