Teknisk fysik och elektroteknik - internationell, Yi

Varför Yi?

Tycker du att matematik är kul? Är du intresserad av ny teknik? Vill du ha en annan kultur och ett annat språk med dig i ryggsäcken? Då är Yi helt rätt för dig. Det är den enda utbildningen i Sverige som ger en så stark teknisk bas och dessutom en internationell examen. Språket ger dig ett försprång i jämförelse med andra tekniska utbildningar, samtidigt som den djupa tekniska kunskapen gör dig mer eftertraktad på arbetsmarknaden jämfört med de som har andra internationella examina.

Yi är en av de mest teoretiska och tekniskt djupgående civilingenjörsutbildningarna. Det kan låta skrämmande till en början. Ändå kan det vara just det som är mest motiverande. När du vill ta dig an riktiga utmaningar i strävan mot de bästa, det är då du ska välja Yi. Den här utbildningen ger dig inte bara goda kunskaper, den får dig dessutom att våga ta tag i vilka problem som helst, hur skrämmande och svåra de än kan verka från början.

Sammanfattningsvis kan man säga att Yi kombinerar den logiska förståelsen i fysiken med lekfullheten och det sociala i ett språk. Det bästa av två världar, i ett program.

Skillnad mellan Y och Yi?

Den mest påtagliga skillnaden mellan Y och Yi är att man läser hela det tredje året utomlands, därtill läser man på Yi språk istället för en del av de tekniska kurserna . Det är dessutom mycket lättare att själv välja mellan kurserna på Yi än på Y. Det gör att man har enorma valmöjligheter när man sedan kommer ut i världen.

Skillnad mellan Yi och ett vanligt utlandsår?

Den största fördelen med Yi jämfört med ett vanligt utlandsår är att man läser språk (grundläggande språkkunskaper, kultur och fackspråk) både innan och efter att man studerat utomlands. Det gör att man får en djupare förståelse, inte bara språket utan även för landets kultur. I de flesta fall läser man dessutom större delen av kurserna under utlandsåret på originalspråk medan man under ett vanligt utlandsår oftast läser större delen av kurserna på engelska. I slutändan får du som läser Yi dessutom en internationell examen, något som är ännu mer värdefullt än ett vanligt utlandsår.

Missar man inte viktiga kurser?

Nej, de kurser som programnämnden har valt för Yi ger grymt bra kunskaper för framtiden. Om man trots det känner att man inte vill gå miste om någon kurs från Y eller om man har ett extra intresse inom ett område, så går det utmärkt att läsa den eller de kurserna vid sidan av språket eftersom de inte krockar i schemat. Det är det flera av oss som har gjort, även om grundutbudet av kurser är nog för att få en mycket god civilingenjörskompetens.

Det viktigaste man lär sig på Y och Yi är ändå ingenjörsmässighet, tankesättet och viljan att kämpa för något. Det är helheten och inte enstaka kurser som ger oss den livskunskapen.

Om du vill veta ännu mer om Teknisk fysik och elektroteknik - internationell kan du läsa vad Linköpings Universitet skriver om utbildningen här. Där finns mer beskrivning av programmet och till exempel behörighetskrav och listor över kurser.


Senast ändrad: 19 februari 2019 19:17 av Matilda.