Y-sektionens studienämnd är ansvariga för att informationen på guiden är aktuell. Om du hittar någonting som inte stämmer kan du mejla SNY.

Budgetår


Institution

ISY

Examinator

Maria Magnusson

Schemablock

Halvtermin

HT2: block 4

Huvudområden

Elektroteknik

Nivå

A1X

Tidsfördelning

6,0HP
Schemalagd tid: 50 timmar
Självstudietid: 110 timmar

SNY har ordet

Det finns inga aktuella kommentarer för kursen. Om du har läst kursen får du gärna kontakta SNY med en kommentar för att förbättra kommande upplagor av Y-arens guide till galaxen.

Innehåll

Kursen beskriver funktionen hos moderna digitala kameror (stillbild och video). Vi analyserar den process som från ett ljusflöde in i kameran bildar pixelvärden som kan kombineras och korrigeras genom integrerade beräkningar och slutligen läsas ut i form av en bild. Samlingsnamnet för denna process är beräkningsfotografi, och här ingår optik, geometri, elektronik samt de beräkningar som förbättrar slutresultatet. Även speciella typer av kameror såsom infraröda kameror och avståndskameror behandlas i kursen. Centrala områden inom kursen är:

  • Den digitala kameran: sensorns uppbyggnad, bayermönster, bruskällor, linseffekter, mm
  • Kamerageometri: hålkameran, projektiv geometri, homogena koordinater, homografi
  • Kamerakalibrering och en tillämpning: bildmosaik/panorama
  • Infraröda och multi-spektrala kameror
  • 3D visualisering: simulering av ljuskällans interaktion med ytor och volymer
  • Avståndskameror och punktmoln
  • Specialicerade kameror: t ex stort dynamiskt intervall (HDR), kodad apertur

Mål

Efter avslutad kurs ska studenten kunna konstruera och använda system för beräkningsfotografi, t.ex. vanliga digitala kameror men även andra system där beräkningar integrerats med bildalstring. Det innebär att kunna:

  • redogöra för hur bilden alstras geometriskt och sedan mäts elektroniskt för ett antal olika typer av ljusmätande bildsensorer.
  • redogöra för principiell uppbyggnad, användningsområden och begränsningar för olika typer av icke-ljusmätande bildsensorer.
  • lösa beräkningsproblem som uppstår vid kalibrering av kameror.

Examinationsmoment

LAB1 - 3,0 HP
En laborationskurs (U, G)
TEN2 - 3,0 HP
Skriftlig tentamen (U, 3, 4, 5)

Examination

Tentamen är uppdelad i tre delar som svarar mot de tre kursmålen, och för att bli godkänd på tentamen krävs en godkänd nivå på alla tre delarna. Vissa laborationer kan innehålla en dugga som studenten måste klara av innan laborationen får påbörjas.

Organisation

Kursen har ca 10 föreläsningar där grundläggande begrepp och teori presenteras. Dessa mynnar ut i ett antal laborationer som dels är baserade på användning av olika typer av kamerautrustning, dels är baserade på beräkningsuppgifter som löses i Matlab.

Litteratur

Böcker


  • Kapitel i böcker och artiklar som görs tillgängliga vid kursstart

Övrigt

  • Kapitel i böcker och artiklar

    Kapitel i böcker och artiklar som syns på kurshemsidan.

Kommentarer

Logga in för att kunna läsa och skriva kommentarer.