Torbjörn Kronander
Torbjörn är en läkarson från Visby som var väldigt nära att läsa medicin, men istället valde Y-programmet. Han visste att Teknisk fysik var den svåraste utbildningen. Att Y hade masterprofilen Medicinsk teknik fällde avgörandet. - Linköping var uppenbarligen det rätta stället! Jag hade knappt varit i staden förut, säger Torbjörn.
Studietiden
- Studietiden var otroligt rolig. Jag har bara glada minnen från korridorslivet och livet på tekniska högskolan. Det var ibland tuffa år, dessa studier är inte för vem som helst, men samtidigt otroligt kul. Det fanns dock även plats för annat än studier. Sista åren konkurrerade jag t.ex. med bokhandeln genom att importera böcker från USA och sälja till mina kompisar, en verksamhet som gjorde att jag inte behövde ta studielån fjärde året.
Doktorand och deltidsjobb
Efter examen -83 blev Torbjörn doktorand på ISY, Institutionen för systemteknik, inom ämnesområdet Informationsteori (bildkompression). Han var där med och utvecklade föregångare till JPEG. Under de fem åren på ISY jobbade han extra på Sectra, som då var ett litet företag som fyra av ISYs forskare drev på fritiden. De behövde en duktig programmerare som både kunde förstå deras algoritmer och skriva ner det i fungerande programkod.
Delägare och koncernchef
Under åren på ISY blev Torbjörn delägare i Sectra och 1989, efter det att han doktorerat, blev han erbjuden fast tjänst. Samma år tillfrågades Sectra om de kunde hjälpa till att utveckla en teknik för digital bildöverföring för röntgenbilder mellan olika sjukhus. Eftersom Torbjörn hade gått masterprofilen Medicinsk teknik och hade ett genuint intresse för de medicinska tillämpningarna övertalade han de andra inom Sectra att detta var ett kul område, varefter de körde på. Idag är Torbjörn koncernchef i Sectra AB, ett börsnoterat företag som han varit med och byggt upp från 3 personer till idag runt 550 i 12 länder. Under resan har han varit vice VD och ansvarig för det som vuxit till det idag största affärsområdet, Medicinska system.
"En Y:are kan bli i stort sett vad som helst, och dessutom vara bra på det."
- När jag idag anställer ingenjörer själv väljer jag gärna studenter från Linköpings universitet. Det beror inte på att jag gick här själv, utan det är helt enkelt så att LiU historiskt ofta haft de högsta kraven och därmed också i genomsnitt får bra kvalitet på sina teknologer.
Fördelar med Y
- Det bästa med Teknisk fysik och elektroteknik är det samtidiga djupet och bredden, den höga nivån och det analytiska tänkandet. Just ”det analytiska tänket” som man får på Y har man otroligt stor nytta av inom alla områden, även icke-tekniska som ekonomi och ledarskap och faktiskt även inom humaniora.
Bli i stort sett vad du vill
- Det är ofta relativt lätt att lära en Y:are ekonomi, i och med matematiken, men det är väldigt svårt att lära en ekonom avancerad teknik! Det är ingen tillfällighet att många av lärarna på de mest avancerade ekonomiska kurserna på universiteten, t.ex. finansiering, ofta har sin grundutbildning från Teknisk fysik.
"Livet är för kort för att läsa enkla utbildningar!"
- Mitt råd till dig som ska börja plugga är: Är du duktig och gillar matematik, välj Y! Livet är för kort för att läsa enkla utbildningar! Teknisk fysik och elektroteknik är utvecklande och ger dig utmärkta möjligheter att få en bra karriär. Den är tillräckligt bred för att låta dig välja väldigt fritt när du är klar med utbildningen, och framför allt kommer du ha otroligt kul under tiden.