Budgetår
Institution
ISYExaminator
Daniel AxehillSchemablock
HalvterminVT1: block 3
Huvudområden
ElektroteknikNivå
A1XTidsfördelning
6,0HPSchemalagd tid: 60 timmar
Självstudietid: 100 timmar
SNY har ordet
Den här kursen tar upp metoder som används flitigt i industrin. Till skillnad från kursen industriell reglerteknik, så fokuserar den något mer på teoretiskt avancerade koncept. Den ger också en förståelse för t.ex. begränsningar i prestanda som är möjliga att uppnå i ett reglersystem. Detta är också något som är viktigt att känna till vid praktiskt arbete med reglersystem. Innehållet i kursen är, som namnet antyder, baserat på teori, vilket dock inte på något vis gör kursen tråkig eller omöjlig. Tvärtom är det mycket stimulerande att få se hur matematiken appliceras på något så verkligt som pappersmaskiner och raketer. Metoderna som tas upp i kursen är direkt tillämpbara och används i industrin.Kursutvärderingar
Logga in för att läsa kursutväderingar |
Innehåll
Matematisk beskrivning av linjära flervariabla system i kontinuerlig tid.
Styrbarhet och observerbarhet. Stabilitet. Beskrivning av störningar. Syntes av regulatorer. Känslighet och robusthet. Teoretiska begränsningar för prestanda. Linjärkvadratisk teori. Separationssatsen. LTR-metodik. Robust kretsformning.
Olinjära system: Effekten av olinjäriteter, fasplan, stabilitet, Lyapunovteori, cirkelkriteriet, beskrivande funktion. Exakt linjärisering.
Mål
Kursen skall ge den grundläggande teori som krävs för att lösa svårare reglerproblem. Detta innebär analys och syntes av flervariabla system, grundläggande insikter i olinjära fenomen, speciellt metoder för olinjär stabilitetsanalys liksom målkonflikter och fundamentala begränsningar i reglersystem. Kursen skall också ge färdigheter i att hantera verktyg för datorstödd dimensionering. Efter avslutad kurs förväntas deltagarna kunna följande:
- Redogöra för möjligheter och begränsingar hos flervariabla reglersystem och de målkonflikter mellan prestandakrav som finns.
- Modellera störningar, analysera deras inverkan och konstruera reglersystem för att motverka dem.
- Beräkna stationära punkter, linjärisera och utföra lokal analys för system på tillståndsform.
- Utföra stabilitetsananlys med hjälp av cirkelkriteriet, beskrivande funktion och elementära lyapunovmetoder.
- Konstruera flervariabla reglersystem med hjälp av LQG-metodik, kretsformningsmetoder och datorverktyg (och i mycket enkla exempel för hand).
- Konstruera regulatorer som fullständigt eliminerar inverkan av enklare olinjäriteter.
Examinationsmoment
DAT1 - 4,5 HPEn skriftlig tentamen. Datortentamen. (U,3,4,5)
LAB1 - 1,5 HP
En laborationskurs (U,G)
Organisation
Kursen består av föreläsningar, lektioner samt laborationer.
Litteratur
T. Glad, L. Ljung: Reglerteori. Flervariabla och olinjära metoder, Studentlitteratur, Lund, 2003. Övningsuppgifter med lösningar. Laborationshandledningar.Relaterade profiler
Mekatronik
MEK - ISY |
Styr- och informationssystem
SIS - ISY |
Teknisk matematik
TMT - MAI |
Rekommenderade förkunskaper
Reglerteknik, statistisk teori.
Reglerteknik
TSRT12 - 6,0 HP - VT1 block 1 |
Statistisk teori, grk
TAMS24 - 4,0 HP - HT1 block 4 |
Kommentarer
Logga in för att kunna läsa och skriva kommentarer. |