Y-sektionens studienämnd är ansvariga för att informationen på guiden är aktuell. Om du hittar någonting som inte stämmer kan du mejla SNY.

Budgetår


Institution

IDA

Examinator

Olaf Hartig

Schemablock

Halvtermin

VT2: block 4

Huvudområden

Datateknik
Programmering

Nivå

G2F

Tidsfördelning

6,0HP
Schemalagd tid: 48 timmar
Självstudietid: 112 timmar

SNY har ordet

Kursen behandlar teoretiska och praktiska kunskaper om principer för lagring och återvinning av information i ett modernt databassystem. Föreläsningarna behandlar teori och metodik samt ger praktiska exempel. Under laborationerna utförs ett antal uppgifter som illustrerar principerna för design och utnyttjande av en databas.

Kursutvärderingar

Logga in för att läsa kursutväderingar

Innehåll

Principer för och använding av generella databashanteringssystem (DBMS), metoder för databasdesign och databasanvändning, datamodelleringstekniker:
ER-modellen, relationsdatabaser, databasspecifika datastrukturer, SQL, relationsalgebran och frågeoptimering, transaktioner, samtidighetskontroll,
recovery.

Mål

Kursen syftar till att ge en grundlig introduktion till design, användning och implementering av databassystem. Efter genomgången kurs förväntas studenten kunna:

  • Designa relationsdatabaser för olika typer av exempeldomäner genom att först skapa ett konceptuellt schema med hjälp av EER-modellen och sedan översätta detta schema till ett motsvarande logiskt schema som representerat i relationsdatamodellen.
  • Analysera och förbättra kvaliteten på givna relationsdatabasscheman genom att använda teori av normalformer
  • Använd databasspråket SQL för att fråga och modifiera flera exempelrelationsdatabaser, samt för att skapa en sådan databas med ett givet relationsdatabasschema. 
  • Förklara och använda grundläggande begrepp och tekniker som databashanteringssystem använder internt för att tillhandahålla sina huvudfunktioner, som är persistent lagring och effektiv hämtning av data, effektiv bearbetning av frågor och hantering av flera transaktioner på samma tid.
     

 

Examinationsmoment

LAB1 - 3,0 HP
Laboration (U, G)
TEN1 - 3,0 HP
Skriftlig tentamen (U, 3, 4, 5)

Examination

Laborationsdelen testar studenternas förmåga att ställa frågor mot en relationsdatabas med hjälp av SQL. Den testar också förmågan att modellera ett problem med ER-modellen, samt implementera detta i en relationsdatabas.
Uppgifterna på tentamen består i en praktisk och en teoretisk del. Den praktiska testar studentens förmåga att skapa en ER-modell, översätta en ER-modell till en relationsdatabas, skriva SQL-utrryck samt att nomalisera en given relation. Den teoretiska delen testar studentens förståelse av de övriga kursmomenten.

Betyg på delmoment/modul beslutas i enlighet med de bedömningskriterier som presenteras vid kursstart.

Organisation

Kursen består av föreläsningar och laborationer. Föreläsningarna behandlar teori och metodik samt ger praktiska exempel. Under laborationerna utförs ett antal uppgifter som illustrerar principerna för design och utnyttjande av en databas.

Litteratur

Böcker

  • Elmasri, Ramez, Navathe, Sham, Fundamentals of Database Systems 3e, 4e, 5e, 6e eller 7e upplagan Addison Wesley

Relaterade profiler

Finansiell matematik
TMF - IEI
Styr- och informationssystem
SIS - ISY

Rekommenderade förkunskaper

Grundkurs i programmering. Datastrukturer och algoritmer.

Påbyggnadskurser

Databaser för bioinformatik
TDDD74 - 6,0 HP - VT2 block 4

Kommentarer

Logga in för att kunna läsa och skriva kommentarer.