Budgetår
Institution
ISYExaminator
Danyo DanevSchemablock
HelterminHT1: block 4
HT2: block 4
Huvudområden
ElektroteknikNivå
ATidsfördelning
12,0HPSchemalagd tid: 12 timmar
Självstudietid: 308 timmar
Språk
Svenska/EngelskaLänkar
KurshemsidaSNY har ordet
Kursen består av ett projektarbete som ska genomföras på ett industriellt professionellt sätt, och det ska utveckla och befästa deltagarnas kompetenser inom följande områden: Tillämpa kunskaper och metoder från tidigare och vid behov ta fram ny kunskap. Integrera kunskaper från flera olika discipliner, såsom kommunikationssystem, signalbehandling, programmering, etc. och tillämpa dessa i nya sammanhang. Allmänt att kunna jobba professionellt i projekt. Kursens syfte är också att studenterna ska tillgodogöra sig kunskaper och förmågor inom entreprenörskapsområdet med tyngdpunkt på affärsplanering för nya verksamheter. Kursen gavs första gången 2010.
Här är två exempel på tidigare projekt:
Kursutvärderingar
Logga in för att läsa kursutväderingar |
Innehåll
Projektet kommer att vara nära kopplat till forskningsverksamheten inom ämnesområdena kommunikationssystem och informationskodning eller till företag verksamma inom dessa områden. Projekten kan komma att variera från år till år. Närmare detaljer om årets projekt finns på kurswebbsidan!Mål
Projektarbetet ska genomföras på ett industriellt professionellt sätt, och det ska utveckla och befästa deltagarnas kompetenser på följande områden:- Tillämpa kunskaper och metoder från tidigare, speciellt kommunikationsrelaterade, kurser och vid behov ta fram ny kunskap.
- Integrera kunskaper från flera olika discipliner, såsom kommunikationssystem, signalbehandling, programmering, etc. och tillämpa dessa i nya sammanhang.
- Formulera en kravspecifikation för projektet utgående från ett projektdirektiv, och därigenom bedöma projektets genomförbarhet med avseende på tekniska lösningar och tillgängliga resurser.
- Presentera projektresultatet dels för kunden och dels för andra studenter, vilka ej kan förutsättas vara specialister inom de tekniker som använts.
- Visa förmåga att självständigt leda projektarbetet med stöd av en projektmodell, och med begränsad tillgång till handledningsresurser.
- Planera, genomföra och följa upp ett projekt.
- Analysera och strukturera problem.
- Ta initiativ och finna kreativa lösningar.
- Aktivt medverka till en väl fungerande projektgrupp.
- Hålla hög teknisk kvalité och baseras på moderna kunskaper och metoder i kommunikationssystem.
- Dokumenteras i form av projekt- och tidplan samt i form av en teknisk rapport.
- Presenteras muntligt och i form av en poster.
- Följas upp i en efterstudie.
- kunna redogöra för modeller som beskriver vad som krävs för att en ny verksamhet ska ha en stabil grund för sin vidare utveckling samt ha förmåga att bedöma verksamheters utvecklingsnivå med utgångspunkt i sådana modeller; samt
- kunna redogöra för vilken information och vilka analyser som krävs för att värdera ett utvecklingsprojekt ur ett affärsmässigt perspektiv samt ha förmåga att samla in och analysera relevant information i detta syfte.
Examinationsmoment
PRA1 - 9,0 HPProjektarbete (U,G)
UPG1 - 3,0 HP
Inlämningsuppgifter om entreprenörskap (U,G)
Examination
Projektarbetet kommer att bedömas utifrån uppfyllandet av kursens mål. Tre delmoment som vardera bedöms med godkänt / icke godkänt ingår i bedömningen. Dessa delmoment är: Skriftlig dokumentation, Muntlig presentation och LIPS-dokument. LIPS-dokumenten skall minst inkludera projektplan, tidplan och reflektionsdokument författade i enlighet med LIPS. För godkänt på hela projektarbetet krävs godkänt på samtliga delmoment samt att målen för kursen är uppfyllda. Speciell vikt läggs vid att kursdeltagarna aktivt verkar för att gruppen arbetar enligt LIPS-modellens intentioner. På kursen ges betygen Underkänd/Godkänd.Organisation
Kursen består av några inledande föreläsningar, resten är självstudier.Varje projektgrupp, som vanligen består av 5–8 studenter (beroende på totala antalet studenter i kursen), kommer att tilldelas en handledare som stödjer gruppen i dess arbete. Det finns även en begränsad tillgång till tekniska experter.
Till varje projekt finns en beställare, med vilken projektgruppen förhandlar fram en kravspecifikation. Innan projektarbetet påbörjas ska projektgruppen också ta fram en projekt- och tidplan för sitt projekt. Projekten skall bedrivas enligt LIPS-modellen. Kravspecifikation, projekt- och tidplan samt övriga projektdokument skall följa de mallar som ingår i LIPS.
Kursen pågår hela höstterminen, med en större arbetsinsats under andra läsperioden.
Litteratur
Böcker från tidigare studier samt ytterligare projektrelaterad litteratur, som finns specificerad på kurswebbsidan. På kurswebbsidan finns även eventuell kompletterande kursmaterial för nedladdning. Kompendium om projektmodellen LIPS (köps på Bokakademin).Rekommenderade förkunskaper
Signaler och System, Signalteori, Digital kommunikation samt åtminstone ytterligare någon kommunikationsrelaterad kurs på avancerad nivå, som t.ex. Digital kommunikation, f.k. eller Radiokommunikation. Grundläggande programmeringskunskaper är ett krav, gärna i något objektorienterat språk.
Påbyggnadskurser
Signaler och system
TSDT18 - 6,0 HP - HT2 block 3 |
Kommentarer
Logga in för att kunna läsa och skriva kommentarer. |