Budgetår
Institution
ISYExaminator
Per-Erik ForssénSchemablock
HalvterminHT1: block 2
Huvudområden
DatateknikNivå
A1XTidsfördelning
6,0HPSchemalagd tid: 48 timmar
Självstudietid: 112 timmar
SNY har ordet
Det finns inga aktuella kommentarer för kursen. Om du har läst kursen får du gärna kontakta SNY med en kommentar för att förbättra kommande upplagor av Y-arens guide till galaxen.Kursutvärderingar
Logga in för att läsa kursutväderingar |
Innehåll
Maskininlärning med faltande neuronät och supportvektormaskiner. Invarianta lokala särdrag och särdragsextraktion i digitala bilder, bag-of-features ramverk, principer för objektigenkänning och detektion, lokala spatiella begränsningar, formdeskriptorer och matchning, delbaserade modeller för igenkänning, kontextens roll i igenkänning, överblick över objektigenkänning i biologiska system och djupa särdrag.
Mål
Efter kursen ska studenten kunna:
- Känna till grundläggande termer, teori för igenkänning, detektion och följning av objekt i bilder
- Förstå moderna tillvägagångssätt för objektigenkänning, detektion och följning, och kunna analysera styrkor och svagheter hos metoderna.
- Utveckla och experimentellt utvärdera olika igenkännings och följningsalgortimer och sammanfatta resultaten.
- Välja lämpliga metoder för automatisk träning av följnings- och igenkänningssystem
- Förstå grundläggande teorier om hur hjärnan bearbetar visuell information för att känna igen och följa objekt.
Examinationsmoment
PRA1 - 3,0 HPProjekt med skriftlig och muntlig presentation (U, G)
TEN1 - 3,0 HP
Skriftlig tentamen (U, 3, 4, 5)
Organisation
Kursen består av två delar som presenteras parallellt. En teoretisk del som baseras på ett antal föreläsningar som går igenom och illustrerar grundläggande metoder för visuell igenkänning och detektion. Denna del examineras med en skriven tenta. Den andra delen är mer praktisk och börjar med en introduktion till två projekt: Ett inom objektigenkänning och ett inom objektföljning. Projekten utförs av kursdeltagarna i mindre grupper. Projekten demonstrerar praktiskt en del av teorin från den teoretiska delen av kursen. Resultaten av projekten presenteras muntligt i seminarier och dokumenteras med rapporter. Handledning för projekten ges endast under terminstid. Varje projekt avslutas med en analys och reflektion av arbetet.
Litteratur
Övrigt
Det finns ingen specifik lärobok för kursen. Material kommer delas ut eller göras tillgängligt på kursens hemsida. Det mesta av inehållet kommer från vetenskapliga publikationer som läses under kursens gång.
Följande böcker innehåller material relaterat till kursen: Ian Goodfellow, Yoshua Bengio, Aaron Courville, "Deep Learning", och Richard Szeliski "Computer vision: algorithms and applications".
Relaterade profiler
Signal- och bildbehandling
SBB - ISY |
Kommentarer
Logga in för att kunna läsa och skriva kommentarer. |