Y-sektionens studienämnd är ansvariga för att informationen på guiden är aktuell. Om du hittar någonting som inte stämmer kan du mejla SNY.

Budgetår


Institution

IEI

Examinator

Yunchen Sun

Schemablock

Heltermin

VT1: block 4
VT2: block 2+4

Huvudområden

Industriell ekonomi

Nivå

G2X

Tidsfördelning

6,0HP
Schemalagd tid: 44 timmar
Självstudietid: 116 timmar

SNY har ordet

Det finns inga aktuella kommentarer för kursen. Om du har läst kursen får du gärna kontakta SNY med en kommentar för att förbättra kommande upplagor av Y-arens guide till galaxen.

Innehåll

Kursen innehåller tre teman:

  • Entreprenörskap och innovation – Studenten ställs inför olika perspektiv på entreprenörskap och innovation inom teknikutveckling, generellt och inom området e-hälsa. Här frågar vi oss också vad en entreprenöriell respektive en innovativ verksamhet är eller kan vara och i vilka kontexter den kan finnas.
  • Idéutveckling och kommunikation – Fokus ligger på hur man formulerar, utvecklar och kommunicerar en e-hälsoidé i samverkan med individ och organisation. Vi diskuterar hur idén kan leda till ny- eller vidareutveckling av en verksamhet, hur man kan skydda den och hur man kan vinna insteg på en marknad, samt vad som krävs för att en verksamhet ska kunna stå på egna ben.
  • Regelverk relevant för e-hälsa, såsom GDPR, medicintekniskt regelverk, immaterialrätt, patientdatalagen etc.

Mål

Kursen syftar till att ge deltagarna kunskaper och förmågor inom områdena entreprenörskap och innovation i tidiga utvecklingsskeden. Fokus ligger på formulering och utveckling av entreprenöriella och innovativa tekniska idéer inom e-hälsa, vilket även inkluderar förmåga att göra bedömningar av kommersialiseringspotential inom ramen för gällande regelverk. Lärandemålen är att studenten efter genomgången kurs ska:

  • kunna definiera begreppen innovation och entreprenörskap generellt och kunna diskutera dessa utifrån det egna teknik- eller kunskapsområdet och relaterat till e-hälsa
  • ha en grundläggande kunskap om teorier och verktyg för idéutveckling
  • kunna redogöra för vilken information och vilka analyser som krävs för att verifiera en idé samt ha förmåga att bedöma dess kommersiella potential
  • på övergripande nivå redogöra för regelverk relevanta för e-hälsa och för en given idé identifiera relevanta delar av detta
  • kommunicera ett förslag till en affärsidé skriftligen och muntligen
  • kunna beskriva utveckling och implementering av innovativa affärsidéer inom e-hälsoområdet från ett övergripande systemperspektiv och hur individ och organisation kan delta i utvecklingen

Examinationsmoment

PRA1 - 4,0 HP
Projekt (U, 3, 4, 5)
BAS1 - 2,0 HP
Basgrupper (U, G)

Examination

Betyg på delmoment/modul beslutas i enlighet med de bedömningskriterier som presenteras vid kursstart.

Organisation

Undervisningen är organiserad i form av föreläsningar, lektioner/workshops och basgruppsarbete. Entreprenörskap är inte bara ämnet för kursen utan även sättet på vilket vi lär och förhåller oss till kursens arbete. De teoretiska föreläsningarna och litteraturen förklarar begrepp och modeller som sedan tillämpas på en kontext genom en grupparbetsuppgift (projekt). Grupparbetet sker i form av arbete med så kallade live-cases, där studenterna utvecklar egna (eller andras) idéer som svarar mot behov inom e-hälsoområdet. Föreläsningarna kan komma att ges både live och i form av videoföreläsningar och de kompletteras med workshops där studenterna, i sina grupper, får fördjupa sig i och applicera olika ramverk på de idéer de själva arbetar med. Basgruppsarbetet sker i samverkan med studenter från den medicinska fakulteten och fokuserar på fördjupad förståelse av och reflektion kring centrala begrepp. Det ingår också att kommentera och vidareutveckla andra basgruppers arbete.

Litteratur

Artiklar


  • För referenslista med artiklar, se Kursinformation. 

Övrigt

  • För referenslitteratur, se kursPM.

Relaterade profiler

E-hälsa
EH - IMT

Kommentarer

Logga in för att kunna läsa och skriva kommentarer.