Budgetår
Institution
IDAExaminator
Olaf HartigSchemablock
HalvterminHT2: block 1
Huvudområden
DatateknikDatavetenskap
Informationsteknologi
Nivå
G2XTidsfördelning
6,0HPSchemalagd tid: 48 timmar
Självstudietid: 112 timmar
SNY har ordet
Det finns inga aktuella kommentarer för kursen. Om du har läst kursen får du gärna kontakta SNY med en kommentar för att förbättra kommande upplagor av Y-arens guide till galaxen.Innehåll
Principer för och använding av generella databashanteringssystem (DBMS), metoder för databasdesign och databasanvändning, datamodelleringstekniker:
EER-modellen, relationsdatabaser, databasspecifika datastrukturer, SQL, relationsalgebran och frågeoptimering, transaktioner, samtidighetskontroll,
recovery.
Mål
Kursen behandlar teoretiska och praktiska kunskaper om principer för lagring och återvinning av information i ett modernt databassystem. Efter kursen ska du kunna:
- förklara och använda dig av de viktigaste begreppen inom databaser och databasteknik på ett korrekt sätt.
- designa en datamodell med hjälp av EER-modellering
- designa, implementera och använda en relationsdatabas.
- redogöra för den teoretiska grunden för relationsmodellen och använda denna för att avgöra om en relationsdatabas har en bra design.
- förklara vilka filstrukturer i databashanteringssystemet som kan användas för att implementera en databas.
- förklara grundprincier om hur man kan indexera en databas och utifrån detta designa ett index med god effektivitet.
- förklara vilka problem som kan uppstå när databasen hanterar många användare och några möjliga lösningar på detta.
- förklara hur databasen kan garantera att data är persistenta samt givet önskade egenskaper hos databasen förklara hur detta löses med hjälp av databasåterställning och backup.
- redogöra för huvudprinciperna bakom heuristisk frågeoptimering, samt givet en fråga kunna beräkna den optimerade frågan och uppskatta hur effektiv optimeringen varit.
Examinationsmoment
TEN1 - 3,0 HPSkriftlig tentamen (U, 3, 4, 5)
LAB1 - 3,0 HP
Laborationskurs (U, G)
Organisation
Kursen består av föreläsningar och laborationer. Föreläsningarna behandlar teori och metodik samt ger praktiska exempel. Under laborationerna utförs ett antal uppgifter som illustrerar principerna för design och utnyttjande av en databas.
För studerande på Civilingenjör informationsteknologi gäller att kursen tillämpar problembaserat lärande med basgruppsarbete och studentstyrt lärande. Basgruppsarbetet samordnas i kursen Optimering för IT.
Litteratur
Böcker
Elmasri, R. and Navathe, S. B., Fundamentals of Database Systems 3e, 4e, 5e, 6e eller 7e upplagan Addison WesleyRelaterade profiler
Datadriven analys och maskinintelligens
DAMI - ISY |
E-hälsa
EH - IMT |
Kommentarer
Logga in för att kunna läsa och skriva kommentarer. |