6 november - Tor Blommegård & Tom Ahrén

Y45-kommittén presenterar: Tor Blommegård & Tom Ahrén (Y69)

Idag har Y45-kommittén någonting alldeles särskilt att presentera. Y-alumnerna Tor Blommegård (designade Y-loggan) och Tom Ahrén berättar om ett alldeles särskilt minne från deras tid på Y.

Ni som har riktigt gott minne minns att Tor skapade en riktig cliffhanger under Y40-jubileet:

“Som sigillbevarare tog jag även, tillsammans med Tom Ahrén, fram det första sektionsmärket som placerades högt upp på Colloseum’s kala cementvägg en sen kväll. Den händelsen får jag berätta om vid ett annat tillfälle.”

Ett annat tillfälle har nu infunnit sig, så här får ni äntligen fortsättningen, 5 år senare!

"Y-märket på Colosseums vägg.

När vi började våra studier hösten 1969 var inte lokalerna färdiga på universitetsområdet. Vi fick  i stället använda tillfälliga lokaler nere på stan. Det var bl a den tidigare linnefabriken som ligger i hörnet av Platensgatan och Hertig Karlsgatan. Vi var även i museets lokaler och i baracker som fanns på Sveagatan. Först under höstterminen 1970 fick vi flytta ut till Valla och börja använda lokalerna på universitetsområdet och det var C-huset med Colosseum och A-huset som blev klara först. Kårhuset kom långt senare.  Herrgården i Ryd användes som kårhus på den tiden.

På utsidan var Colosseum mycket ful med en stor grå fasad utan någon som helst utsmyckning. Vi i Y-sektionen tänkte ändra på det och vad kunde väl bli vackrare än ett stort Y-märke. Eftersom vi antog att det här inte skulle uppskattas av alla så verkställde vi en kupp.
En sen kväll när området var tomt på folk drog Tor och undertecknad till verket. Vi hade med oss en tredje person som vi tyvärr ej minns namnet på. Vi kan kalla honom X.

Y-märket hade Tor ordnat och här är hans berättelse hur det gick till:

En rund plåt med diametern 1,4 m beställdes från ett plåtslageri någonstans i Barhäll. Eftersom plåtämnet var 1 m brett så fick de valsa ihop märket av två plåtar. Transport till studentlyan på Björnkärrsgatan 8B var inte helt lätt med endast en cykel som transport­redskap. Plåten ställdes på ena cykelpedalen och sen var det bara att promenera hem till Ryd och baxa in den i studentrummet. Väl där placerades den på ett bord och Y-märket målades på plåten. Runt ytterkanten borrades hål för fastsättning av plåten. Jag vill minnas att jag använde mig av sådana där små fastsättningselement i nylon med hårdmetallstift som används för montering av tavlor på betongväggar. Kvalitén på fastsättningen kan diskuteras, plåten vägde ju en hel del.

Utöver märket och betongstiften var vi utrustade med ett kraftigt rep och hammare. Vi tog oss upp på taket på baksidan av huset och X sa till Tor och mig att hålla i repet och fira ned honom med skylten. Jag blev lite orolig och var inte säker på att vi skulle kunna hålla upp honom, så vi gjorde ett test på en annan del av taket där det inte var så högt. Testet utföll till belåten­het. Vi kunde lätt hålla emot och vi gav klartecken. Vi firade ner X en bit och höll kvar där medan han spikade fast skylten. Sedan firade vi ner honom till marken. Tor och jag gick ner på baksidan där vi hade gått upp.

Morgonen därpå väntade vi på reaktionerna och det blev kraftiga sådana. Vi hörde att det var upprörda känslor i skolledningen och skylten skulle omedelbart tas ned. Nu fanns det ingen som tog på sig ansvaret, men det var ju inte så svårt att lista ut att det var Y-are som låg bakom. Skylten togs dock ganska snart ned, men man insåg att det inte var så dum idé det här med att utsmycka väggen med något. Det bestämdes därför att alla linjer skulle få sätta upp sina märken och så blev det efter ett tag. Tyvärr har vi inget foto på detta. Det var före mobilernas tid. Bifogar istället ett foto av idag med Y-märket på den mest centrala platsen.

Tom Ahrén Y69 och Tor Blommegård Y69"










Senast ändrad: 6 november 2016 19:56 av Lovisa.
Öppnad av 101 användare sedan 25 maj 2022.