Y-sektionens studienämnd är ansvariga för att informationen på guiden är aktuell. Om du hittar någonting som inte stämmer kan du mejla SNY.

Budgetår


Institution

ISY

Examinator

Anders Hansson

Schemablock

Halvtermin

HT1: block 3

Huvudområden

Elektroteknik

Nivå

A1X

Tidsfördelning

6,0HP
Schemalagd tid: 58 timmar
Självstudietid: 102 timmar

SNY har ordet

Denna kurs ersätter TSRT62 från HT20.

Kursutvärderingar

Logga in för att läsa kursutväderingar

Innehåll

Modeller och modellbygge: Olika modelltyper. Tidskontinuerliga och tidsdiskreta modeller. Differential- och differensekvationer. Tillståndsbeskrivning. Principer för modellbygge med utgångspunkt från fysikaliska samband. Balans- och jämviktsekvationer. Modellförenkling. Differentialalgebraiska (DAE-) modeller. Objektorienterat modellbygge. Modeller med störningar. Blackboxmodeller. Neurala nätverk.

Identifiering: Frekvens och transientanalys. Korrelations- och spektralanalys. Parameterskattning i linjära och olinjära dynamiska modeller. Regularisering. Klassificering. Systemidentifiering som modellbyggesverktyg. Modellvalidering.

Simulering: Metoder för tillståndsmodeller och DAE-modeller. Simuleringsspråken Simulink och Simscape.

Mål

Kursen skall ge kunskaper om metoder och principer att bygga matematiska modeller för dynamiska system. Kursen skall också ge kunskaper om hur modellernas egenskaper studeras genom simulering. Vidare skall betydelsen av dynamiken hos processer och begränsningen i statiska betraktelser betonas. Efter avslutad kurs förväntas studenten kunna:

  • Definiera, beskriva och tillämpa grundläggande begrepp relaterade till modeller, identifiering och simulering.
  • Beskriva skräddarsydda olinjära modeller, lokala modeller, lokala linjära modeller och olinjära regressionsmodeller, speciellt neuronnät, och skatta modeller av dessa typer.
  • Känna till olika metoder för regularisering av regressionsproblem.
  • Förenkla en given modell genom användande av statiska samband, ersättning av variabler med konstanter, försummande av små effekter/idealiseringar och aggregering av tillstånd.
  • Använda skalning och dimensionslösa variabler för att förenkla analys av system.
  • Utifrån balans- och jämviktsekvationer och andra fysikaliska samband modellera enklare mekaniska (i en dimension), elektriska, flödes- och termiska system, och kombinationer av dessa, på DAE- och (om möjligt) tillståndsform.
  • Modellera och simulera enklare mekaniska (i en dimension) och elektriska system i Simulink och Simscape, samt skriva enkla Simscapeobjekt i kodform.
  • Identifiera en modell för ett verkligt system genom lämpligt val av experimentdesign, efterbehandling av data, modellstruktur och utförlig validering.
  • Skriva en form- och innehållsmässigt god laborationsrapport.

 

Examinationsmoment

DAT1 - 4,5 HP
Datortenta (U, 3, 4, 5)
LAB1 - 1,5 HP
Laboration (U, G)

Organisation

Kursen består av föreläsningar, lektioner samt laborationer.

Litteratur

Böcker
Ljung, L., Glad. T, (2004) Modellbygge och simulering andra upplagan

Studentlitteratur 

Kompendier
Anders Hansson, Modeling and Learning for Dynamical Systems

Rekommenderade förkunskaper

Statistisk teori, Reglerteknik. Grundläggande kunskaper i elektriska kretsar och mekanik i en dimension (translatorisk och roterande). Förkunskaper i stationära stokastiska processer underlättar, men är inte ett krav då de kort repeteras under kursen.

Kommentarer

Logga in för att kunna läsa och skriva kommentarer.