Y-sektionens studienämnd är ansvariga för att informationen på guiden är aktuell. Om du hittar någonting som inte stämmer kan du mejla SNY.

Budgetår


Institution

IEI

Examinator

Patrik Thollander

Schemablock

Halvtermin

HT1: block 3

Huvudområden

Maskinteknik
Energi- och miljöteknik

Nivå

A

Tidsfördelning

6,0HP
Schemalagd tid: 66 timmar
Självstudietid: 94 timmar

Språk

Svenska

Länkar

Kurshemsida

SNY har ordet

Kursen avser att ge kunskaper om industriella energisystem och byggnaders energisystem, vilket innefattar såväl tillförsel som användningsaspekter. Insikter ges i energianvändningens koppling till industriell produktion. Vidare ges de tekniska och fysikaliska kunskaper som är nödvändiga för utformning och dimensionering av de tekniska installationerna för byggnaders klimatisering. Kunskaper ges om kartläggningsarbete, energihushållning och energianvändningens betydelse i miljöledningssystemen. I projektarbetet har studenterna möjlighet att testa sina nyvunna kunskaper om industriers energisystem. Energisystemets betydelse i framtiden kommer otvivelaktigt att vara stor. Denna kurs ger möjlighet för studenterna att erhålla en stor kunskap om industriella energisystem och passar både för den som endast vill erhålla en enskild kurs i ämnet såväl de som vill välja energi som sin specialinriktning.

Innehåll

Under kursen kommer studenten att på olika sätt träna sin förmåga i att kritiskt granska och själva utvärdera energieffektiviseringsåtgärder och energianvändning. Olika områden som berörs är t.ex. såsom industriell energianvändning, utveckling och miljökonsekvenser, industrin och den avreglerade elmarknaden, energianvändningens fördelning, energikartläggning, analys och prognosering, enhetsprocesser och teknikutveckling, hushållning, industriella kombinat, energilagring, laststyrning, industriella systemanalysverktyg, hinder och drivkrafter för energiåtgärder, värme i byggnader, byggnaders värmebehov, byggnaders värmeförsörjning, byggnaders energianvändning, värmesystem i byggnader, luftbehandling och ventilation.

Mål

Det övergripande syftet med kursen är att studenten ska förvärva kunskap kring industriella energisystem och byggnaders energisystem. Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
  • redogöra för och kritiskt reflektera kring energianvändningens struktur och utveckling
  • redogöra för och kritiskt reflektera kring systemkonsekvenser av hushållnings- och tillförselåtgärder
  • redogöra för, analysera och kritiskt reflektera kring energikartläggningsmetodik och val av hushållningsåtgärder
  • redogöra för, analysera och kritiskt reflektera kring metoder för energisystemanalys
  • redogöra, analysera och kritiskt reflektera kring inomhusklimat, byggnaders energianvändning, värmeförsörjning, luftbehandling och ventilation
  • genomföra, kritiskt granska och värdera en industriell energikartläggning
  • kommunicera resultatet av lärandet inom kursens områden såväl muntligt som skriftligt

Examinationsmoment

TEN2 - 4,0 HP
En skriftlig tentamen (U,3,4,5)
UPG1 - 1,5 HP
Projektarbete (U,G)
LAB1 - 0,5 HP
Laborationer (U,G)

Organisation

Kursen ges i form av föreläsningar, lektioner och laborationer. Kursen innehåller också ett projektarbete där en industriell energikartläggning genomförs som grupparbete. Projektet rapporteras skriftligt och muntligt, där projektgrupperna också opponerar på varandra.

Litteratur

Warfvinge och Dahlblom 2012 Projektering av VVS-installationer. Utdelat material via kursplattform, exempelvis skrift om energikartläggning.

Rekommenderade förkunskaper

Mekanisk värmeteori och strömningslära eller motsvarande.

Kommentarer

Logga in för att kunna läsa och skriva kommentarer.