Chile

Universitet

Universidad de Chile: Engineering and engineering trades (Bilateral-studies - LiTH - Yi sp)
Universidad Técnica Federico Santa María: Engineering and engineering trades (Bilateral-studies - LiTH - Yi sp)
Universidad del Desarrollo: Engineering and engineering trades (Bilateral-studies - LiTH - Yi sp)

Citat

"Chile är ett land som har alla typer av natur, från öken till regnskog, du kan se allt!"

Förberedelser

För att hinna få ett visum i tid, så är det viktigt att man börjar i god tid att titta på vad som behöver göras för att få ett visum. Vilka saker som bör göras kan variera så det är därför viktigt att kolla med Chiles konsulat om vad som gäller. Många av sakerna kan göras innan man har fått officiella antagningen från universitetet och ibland har de behövts göras innan. Detta för att hinna få visumet innan man behöver åka iväg.

Det finns några vaccin som är rekommenderade i sydamerika. Om du hade tänkt resa kan det vara fördelaktigt att ha tagit vaccin för gula febern. Det kan behövas för att korsa gränser till länder där den sjukdomen finns. Om du vaccinerat dig, glöm inte att ta med vaccinationskort.

Gällande boende så rekommenderas det att ha sett boendet innan man tackar ja. Bilder kan särskilja från verkligheten.

Administrativt

Vid ankomst i Chile så måste man som utbytesstudent skaffa chilenskt ID-kort. Detta kan man göra själv, men universitetet kan också erbjuda hjälp.

Svenska bankkort fungerar (mastercard), men det är ofta dyrt att ta ut pengar. Det kostar att överföra pengar till chilenska konton, pga att det är ett högriskland, vilket gör att du kanske behöver betala hyra etc. kontant. Det finns kontantkort med surf som är smidiga att använda. De går att köpa i kiosker eller i större butiker. WOM har fungerat bra, men det finns andra att välja på också.

En utbytesstudent köpte en extra försäkring under sommarlovet, när den reste runt i Sydamerika, då universitetets försäkring håller endast under terminstiderna.

Kulturella aspekter

Chilenska är en av de svåraste spanska dialekter, med många inhemska lokala ord med väldigt speciellt uttal. Chilenare är inte så bra på engelska, även om några kan prata någorlunda, därför är det ett perfekt tillfälle att snabbt förbättra sin spanska!

Årstiderna är tvärtom än i Sverige och det är därför det är sommarlov från mitten av december till mitten av mars, vilket ger en hel del tid att resa. Det går även att åka kortare resor (typ långhelg) inom Chile. De flesta lärare kan ge lite dispans för att man är utbytesstudent om man frågar snällt! Det finns mycket att se i Chile och i restan av Sydamerka och det går att ta sig runt med antingen flyg och buss och är ganska billigt.

Chiles nationaldag firas i en vecka, så ta en terremoto och ha kul!!

I Chile är det fortfarande vanligt att man köper mat på en marknad eller specialbutiker (köttäffär, äggbutik, etc.). Så var inte rädd att utforska de lokala råvarorna även om "Ica-liknande" butiker finns. Det är även vanligt att äta ute mycket. Testa gärna de Chilenska rätterna så som Empanadas och Chorillana.

Tips: Tänk på att Chile inte så varmt som man kan tro! Ta med mycket tjocka kläder! Eftersom det inte finns värme inomhus kan det bli ner mot 5 grader på vintrarna. 


Senast ändrad: 24 maj 2021 17:19 av Tove.
Öppnad av 489 användare sedan 25 maj 2022.