Ansökningsprocess

Här är stegen som de flesta ansökningsprocesserna följer. 

Välja resmål

Innan man kan börja ansöka någonstans så behöver man såklart veta vart man vill åka någonstans. På sökportalen kan man hitta information kring alla tillgänliga platser för Y:are. Det finns en hel del att välja mellan så oavsett var i världen man skulle vilja plugga. Man ska inte heller vara rädd för konkurrens om platserna. Det är vanligt att folk tänker att det är för mycket jobb, eller tror att det är för mycket konkurrens för att söka en viss plats vilket kan göra att det är enklare än vad man tror att få en platsen man vill ha.

Intresseanmälan

När man har val universitet så är det dags att göra en intresseanmälan. Det innebär att man sammanställer en preliminär studieplan med kurser man skulle vilja läsa på universitetet. Det går vanligast till genom att man söker på universitetets kursportal och försöker hitta kurser som motsvarar de man skulle ha läst på LiU. Denna behöver inte vara allt för ambitiös eftersom det endast är prelimnär, men ju mer tid man lägger på den i detta skede, desto mer tid sparar man senare. Här och här kan det även finnas exempel på vilka kurser som tidigare studenter har valt och fått tillgodoräkande, samt vilka kurser på LiU som de motsvarade. Så det kan vara ett smidigt sätt att snabbt få ihop en fungerande preliminär studieplan, speciellt om man planerar på att söka flera platser. Man kan söka upp till 8 universitet, men de kräver då var sin preliminära studieplan. När allt det är gjort laddar man upp sin studieplan till utreseportalen. Efter det är det bara att invänta besked från LiU. 

Nominerad

Om man har blivit nominerad från LiU är det dags att göra sin detaljerade studieplan. Här skriver man mer ingående kring vilka kurser man vill läsa, och har man inte redan gjort det så är det en bra idé att försöka jämföra kursinehåll med motsvarande kurs på LiU för att öka chansen att man får den tillgodoräknad. Man ska sedan boka tid med utbildnigsledare (längst ned på samma länk som ovan) för att få sin studieplan godkänd. 

I samband med att man har blivit nominerad till platsen ska man även genomgå värduniversitetets ansökningsprocess. Denna skiljer sig från universitet till universitetet, men kan bland annat inkludera betyg, ansökningsbevis (som båda går att generera på Ladok), rekomendationsbrev med mera. 

OBS för länder utanför Europa
Universitet i länder utanför Europa kan ha krav på hälsointyg och/eller vissa vaccin. Det kan vara lång väntetid för dessa så det gäller att inte vara för sent ute.

Visum (utanför Europa)

För länder utanför Europa kan det krävas studentvisum för att få plugga i landet. Exakt hur detta går till kan variera från land till land, men grundprincipen är att man efter att ha blivit oficiellt antagen ansöker om ett visum via ambassaden för landet man ska åka till. På ambassadens hemsida brukar det även finnas mer info om exakt hur det går till. Man bör också veta att för att visumprocessen i många fall kräver ett fysiskt besök tiill ambassaden så man bör planera in ett sådant besök under sommaren.

Boende

Hur boende ordnas varierar mellan universitet. Ibland tillhandahåller universitetet boende, men det är också vanligt att man enbart får stöd att hitta boende eller inget stöd alls. Det är därför en bra idè att börja så tidigt som möjligt med att leta boende. Det kan göras bland annat genom att höra med andra studenter som ska till samma stad (outgoing skickar ut en lista på alla LiU studenter som ska utomlands), läsa intervjuer om hur tidigare studenter har gjort, eller bara kolla runt själv på sociala medier eller andra hemsidor.

Senast ändrad: 24 maj 2021 19:12 av Philip.
Öppnad av 560 användare sedan 25 maj 2022.