1981-1990: Att festa eller inte festa på Kårallen, det är frågan...

Sektionens skyddshelgon.
På LiU rör sig en varelse runt på Campus Valla. Dess svartgula svans och lurviga hydda rör sig smidigt över Corson, och längs C-husets väggar kan han skådas. När man regnet skyr, till kulverten man flyr. Där tittar vaksamma ögon fram, och följer besökarnas långa färd till B-huset. Detta för att du tryggt ska kunna ta dig till CYD-poolen i B-huset. Vem är då denna filur? Vi pratar såklart om Marsupilami. Sedan 1981, i nummer 5 av LiTHanian, har han fyllt en av sektionens viktigaste poster: Skyddshelgon. Han har vakat över oss Y:are och skyddat oss från världens hemskheter. Kan ni tänka er en tid utan ett skyddshelgon? Än värre, kan ni tänka er att behöva byta skyddshelgon? En gång för länge länge sedan, på LiTH, fanns en sektion som trodde sig ha hittat en trogen följare: Asterix, en gallisk kämpe som stod för godhet och styrka. Självklart skulle han skydda sektionen och vara denne trogen. Det var vad de trodde, men Asterix spelade ett fult dubbelspel med chalmeristerna och ur det beslutade sig Y:arna för att göra sig av med alla spår av Asterix. Sektionsrummet tömdes på Asterix-serietidningar och ett nytt skyddshelgon eftersöktes omgående efter det stora sveket. Slutet gott allting gott så fann sektionen sig Marsupilami och i år har denna filur varit oss trogna i hela 40 år. Asterix tid som sektionens skyddshelgon är ett minne blott.

1981
Kiltar och slaskfrackar har väl alltid varit en del av fadderiets utstyrsel? Faktiskt inte, men samma kiltar som under 1981 prydde fadderiet, pryder än idag vårt fadderi. Snart är kiltarna äldre än bärarnas föräldrar. Även kabellås införskaffades som straff för en glömd nolleslips, och fick bäras tills straffet var avtjänat.

1981
Svart och gult; ett nytt skyddshelgon från serietidningen Spiro var funnet. Marsupilami, lika lätt att stava som Asterix. Än idag, 40 år senare, är denna glada filur vår sektion trogen. Även om arkitekterna på Chalmers har fått om bakfoten att han på något sätt skulle vara kopplad till dem.

1983
YKK, Y-sektionens kulturutbyteskommitté skapades. Deras huvudsyfte var att främja kulturen på LiTH men även mellan de andra tekniska högskolorna.

1985
Fram tills -85 var utbildningen på Y endast 4 år. Detta ändrades till 4.5 år, för att sedan igen -07 ändras till 5 år. Det är ju mycket stoff man ska lära sig när man ska bli ingenjör, så ju mer tid man får desto bättre.

1986
Y-sektionen firar 15-årsjubileum!

1987
Att festa på Kårallen har inte alltid varit en självklarhet. Här påbörjades byggnationen av kårhuset och den gröna Baljan, som gräsplätten i den gröna gropen så fint kallades, blev ett minne blott.

1988
För YF88 tillkom ett snöre som samtliga, utom kommendören, behöll efter sitt års mottagning. Kommendören gav istället vidare det, som vi hädanefter kommer att kalla kommendörssnöret, till sin efterträdare. Än idag är detta kommendörssnöre en del av kommendörens stass.

Nedan följer ett bildspel på totalt 9 stycken bilder.


Senast ändrad: 26 november 2021 11:54 av Carl.
Öppnad av 347 användare sedan 25 maj 2022.