1971-1980: "Det är alltid snö på VSR"

Samarbete med D-sektionen.
Något som har haft, och fortsätter att ha, stor betydelse för Y-sektionen är samarbetet med våra vänner på D-sektionen. Detta samarbete inleddes redan på tidigt 80-tal, och i dagsläget är målbilden densamma även om samarbetet har ändrats i dess utförande. Y:arnas vilja att marknadsföra ingenjörerna på LiTH mot arbetslivet ledde till att det runt 78/79 startades en kurs i Industrikunskap som innehöll två heldagsbesök på företag där mat, resa och studiepoäng bjöds på. Den grupp av studenter som med universitetets hjälp bedrev detta var TEAM OBELIX. Ni studenter som studerat under senare år kan nog se en del likheter med LINK. LINK-dagarna är en mässdag där företag och studenter får chansen att möta varandra för potentiella examensarbeten och praktikplatser, samt en chans för studenter att vidga sina vyer och se hur arbetsmarknaden ser ut.

*Fun fact*
Studiebesöken som bedrivits på företag har inte enbart varit inom den svenska riksgränsen, utan även i våra nordiska grannländer och i USA.

*Fun fact*
Till en början var Y-linjen känd som utbildning 43, då UHÄ (Universitets- och högskolerådet) beslöt sig för att ge vår eminente utbildning förkortningen LI43. Varför just siffran 43 har vi frågat oss i generationers tid. Finns det möjligtvis en korrelation med mellan den alkoholhaltiga drycken vid samma namn?

1971
Y-sektionen skapades.

1973
Den första Y:aren utexaminerades

1975
TEAM OBELIX bildades som senare, under tidigt 80-tal, fick tillökning av D:are och än senare, 1990, av C:are.

1975
Allt började med en gallisk grillfest, där det självklart åts vildsvin precis som på gallernas tid. Detta blev startskottet för Hic Haec Hoc.

1977
Sektionen fick sitt första sektionsrum, kallat Y-rummet. I skrivande stund har sektionen två sektionsrum i Kårallen, ett vid Baljan och ett på tredje våningen.

1979
Året då den första Y:aren fick åka ner för VSR-backen, och sedan dess har Y6 anordnat detta förträffliga event. 

1979
Det var svårt att hålla koll på vem som gick vad, så Y-nollan fick äran att för första gången bära nolleslips. Denna tradition är kvar på sektionen än idag. Att knyta en dubbel Windsor är en Y:ares specialitet.

1980
80-talet inleddes med en riktigt proper tillställning, La Fête Galante, den finaste sittningen på hela sektionen. Fortsatt arrangerades denna bal av högsta klass mitt i novembermörkret. Fram tills 07/08 hölls denna festliga tillställning, för att sedan bytas ut mot HHH igen.

Nedan följer ett bildspel på totalt 17 stycken bilder.


Senast ändrad: 26 november 2021 11:55 av Carl.